Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Ministerstvo zriadilo skupinu k prerozdeľovaniu licencií pre záchranky

Ilustračné foto. Foto: TASR/Michal Svítok

Potrebu zriadiť pracovnú skupinu rezort argumentuje tým, že výberové konania na obsadenie staníc ambulancií záchrannej zdravotnej služby v minulosti boli príčinou vzniku množstva súdnych sporov.

Bratislava 30. júna (TASR) - S prípravou legislatívnych zmien týkajúcich sa prerozdeľovania licencií pre záchranky má pomôcť aj novovzniknutá pracovná skupina zriadená Ministerstvom zdravotníctva (MZ) SR. Jej štatút zverejnili vo vestníku rezortu. "Pracovná skupina je zriadená, prvé zasadanie mala 22. júna," potvrdili pre TASR z tlačového oddelenia MZ SR.

Účelom vytvorenia pracovnej skupiny je podľa ministerstva posúdiť relevantné možnosti systémovej zmeny organizácie poskytovania záchrannej zdravotnej služby vo vzťahu k výberu jej prevádzkovateľov a následného procesu uzatvárania zmluvných vzťahov medzi úspešnými uchádzačmi a zdravotnými poisťovňami. Skupina je poradným orgánom ministra zdravotníctva.

Potrebu zriadiť pracovnú skupinu rezort argumentuje tým, že výberové konania na obsadenie staníc ambulancií záchrannej zdravotnej služby v minulosti boli príčinou vzniku množstva súdnych sporov a správnych konaní. "Ktorých predmetom je namietanie postupov a procesov orgánov realizujúcich výberové konania, ako aj v súčasnosti prebiehajúce konania Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO), konanie Európskej komisie, ktorých predmetom je namietanie zákonnosti v súčasnosti platnej právnej úpravy," priblížilo MZ.

Posledné výberové konanie na vydanie povolenia na prevádzkovanie ambulancií záchrannej zdravotnej služby z roku 2019 viedlo k odvolaniu vtedajšieho predsedu Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Tendrom sa zaoberala aj Európska komisia, ÚVO začal v prípade záchrankového tendra kontrolu.