Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

M.Žilinka: Prioritou je transparentnosť v celom procese nákupov

Na snímke generálny prokurátor SR Maroš Žilinka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Hlivák zároveň predstavil Žilinkovi návrh zmien Trestného zákona a Trestného poriadku, čo sa týka obstarávaní, ktoré vypracoval jeho úrad.

Bratislava 12. mája (TASR) - Prvý raz od svojho nástupu do funkcie generálneho prokurátora sa Maroš Žilinka stretol v stredu s predsedom Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Miroslavom Hlivákom, aby prehodnotili doterajšiu spoluprácu. Zároveň, aby nastavili rámce pre obdobie, keď Slovensko dostane historický objem peňazí z európskych zdrojov. TASR o tom informoval hovorca Generálnej prokuratúry (GP) Dalibor Skladan.

Hlivák zároveň predstavil Žilinkovi návrh zmien Trestného zákona a Trestného poriadku, čo sa týka obstarávaní, ktoré vypracoval jeho úrad. "Základom je, aby prerozdeľovanie verejných zdrojov bolo v súlade s princípmi verejného obstarávania a aby podliehalo dôslednej kontrole. Prioritou je transparentnosť v celom procese nákupov. Nehovorím pritom len o súťažiach, ktoré sú hradené z nášho rozpočtu, ale aj z európskych zdrojov. S Hlivákom sme sa tiež zhodli na tom, že sú potrebné zmeny v trestom práve. Je kľúčové, aby sme dokázali účinnejšie zabrániť aj machináciám vo verejnom obstarávaní,“ povedal po stretnutí Žilinka.

Hlivák zdôraznil, že aj na mnohých prípadoch, ktoré boli predmetom verejného záujmu, sa preukázalo, aká dôležitá je efektívna spolupráca úradu s prokuratúrou. Podľa jeho názoru si pandémia ochorenia COVID-19 vyžaduje zmeny v zákone o verejnom obstarávaní, aby sa proces obstarávania zrýchlil.

"Za žiadnych okolností to však nesmie ísť na úkor transparentnosti a zneužívania uvoľnených pravidiel. Práve preto náš úrad vypracoval návrh zmien Trestného zákona a Trestného poriadku, ktoré som dnes predstavil generálnemu prokurátorovi. Najbližšie obdobie bude výzvou aj pre kontrolné orgány, aby dôsledne uplatňovali svoje kompetencie," dodal Hlivák.