Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Enviro rezort podporuje nulovú kvótu na lov vlka

Ilustračné foto. Foto: TASR - Martin Baumann

Organizácie žiadajú celoročnú ochranu vlka dravého na Slovensku a prepracovanie programu starostlivosti o vlka.

Bratislava 8. septembra (TASR) – Ministerstvo životného prostredia SR a Štátna ochrana prírody SR podporujú nulovú kvótu pre lov vlka. Pre TASR to uviedol odbor komunikácie envirorezortu v reakcii na mimovládne organizácie, ktoré žiadajú celoročnú ochranu vlka a zastavenie jeho lovu.

„Podľa zákona o poľovníctve, ktorého gestorom je rezort pôdohospodárstva, je vlk zaradený medzi veľké šelmy a ministerstvo pôdohospodárstva, po dohode s ministerstvom životného prostredia, môže určiť ročnú kvótu lovu vlka dravého na základe návrhov poradných zborov v rámci jednotlivých poľovných oblastí," vysvetlilo ministerstvo.

Uvádza, že vlk pomáha znižovať riziko šírenia klasického aj afrického moru ošípaných. Je dôležitý aj pri znižovaní stavu diviakov, ktoré páchajú škody farmárom a záhradkárom, a sú predátormi tetrova či hlucháňa.

Na Slovensku je zakázané vlka dravého chytať, zraňovať, usmrcovať či ničiť jeho obydlia. Lov je bežne zakázaný od 16. januára do 31. októbra, pripomína envirorezort s tým, že vo vyhláške sú vymedzené územia, kde platí celoročný zákaz lovu vlkov.

Organizácie žiadajú celoročnú ochranu vlka dravého na Slovensku a prepracovanie programu starostlivosti o vlka. Výzvu adresovali ministrovi pôdohospodárstva Jánovi Mičovskému (OĽANO) a ministrovi životného prostredia Jánovi Budajovi (OĽANO). Oboch ministrov požiadali aj o zastavenie lovu vlka a určenie nulovej kvóty v poľovnej sezóne 2020/2021.