Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

MŽP chce proces vyhlásenia Pralesov SR začať v najbližších týždňoch

Na archívnej snímke minister životného prostredia SR (MŽP SR) Ján Budaj. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Prírodnú rezerváciu Pralesy Slovenska má tvoriť 76 lokalít po celom Slovensku.

Bratislava 22. februára (TASR) - Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR by malo vypracovať návrh nariadenia vlády, ktorým sa vyhlási prírodná rezervácia Pralesy Slovenska. Následne ho predloží do legislatívneho procesu. Ten by sa mal začať v najbližších týždňoch. Uviedol to pre TASR odbor komunikácie envirorezortu.

Okresné úrady na základe požiadavky ministerstva od septembra do novembra 2020 postupne zverejňovali zámer vyhlásenia pre jednotlivé lokality prírodnej rezervácie, pripomína odbor komunikácie. "V januári 2021 uplynula lehota na pripomienkovanie dotknutých subjektov tých lokalít, ktoré boli zverejnené najneskôr," skonštatoval. Po vyhodnotení "početných pripomienok" Okresného úradu Banská Bystrica ministerstvo vypracuje návrh nariadenia vlády.

Prírodnú rezerváciu Pralesy Slovenska má tvoriť 76 lokalít po celom Slovensku. Celková rozloha prírodnej rezervácie by mala byť 6456,57 hektára. Lokality sú vo všetkých krajoch okrem Nitrianskeho. Najväčšie zastúpenie, viac ako 3000 hektárov, by malo byť v Banskobystrickom kraji a vyše 2000 hektárov v Žilinskom kraji. Pre rezerváciu by mal platiť piaty, najvyšší stupeň ochrany.