Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

MŽP chce pomôcť samosprávam zmierňovať dôsledky klimatickej zmeny

Na snímke budova Ministerstva životného prostredia SR na Námestí Ľudovíta Štúra v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Rezort podporil realizáciu vodozádržných opatrení vrátane budovania zelených striech z prostriedkov Operačného programu Kvalita životného prostredia.

Bratislava 14. novembra (TASR) - Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR bude podporovať novozvolených zástupcov samospráv pri realizácii opatrení, ktoré zmierňujú dôsledky klimatickej zmeny. Práve adaptačné opatrenia v urbanizovanej krajine majú podľa neho dôležitú úlohu pri zmierňovaní dôsledkov klimatickej krízy. TASR o tom informovali z oddelenia komunikácie MŽP SR.

"Adaptačné opatrenia umožňujú udržateľné hospodárenie s vodou. Opatrenia, akými sú zelené strechy, zelené fasády, dažďové záhrady či vegetačné plochy, pomáhajú robiť mestá obývateľnejšími, pretože ovplyvňujú sídelnú mikroklímu a ochladzujú mestské prostredie počas letného obdobia," poukázal minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO). Podľa neho tohtoročné leto ukázalo, aké dôležité je adaptovať Slovensko na zmenené klimatické podmienky.

Rezort podporil realizáciu vodozádržných opatrení vrátane budovania zelených striech z prostriedkov Operačného programu Kvalita životného prostredia. V rámci dvoch výziev sa na vodozádržné opatrenia vyčlenilo zhruba 46,5 milióna eur. "V súčasnosti je ešte otvorená 21. výzva, kde môžu obce, vyššie územné celky a ich rozpočtové a príspevkové organizácie realizovať opatrenia na adaptáciu nepriaznivých dôsledkov zmeny klímy," uviedli z ministerstva.

MŽP SR chce pokračovať v podpore opatrení na adaptáciu nepriaznivých dôsledkov zmeny klímy z fondov EÚ aj v ďalšom období, a to v rámci Programu Slovensko. "V rokoch 2021 až 2027 je na podporu projektov zo zdrojov EÚ v tejto oblasti vyčlenených 218 miliónov eur," priblížili z rezortu.