Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Envirorezort chce trvalo spolupracovať pri reforme národných parkov

Na snímke minister životného prostredia SR Ján Budaj, foto z archívu. Foto: TASR - Martin Baumann

Trinásť bývalých a súčasných zamestnancov štátneho podniku Lesy SR žiada odchod jeho generálneho riaditeľa Tibora Kőszeghyho.

Bratislava 19. januára (TASR) - Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR plánuje trvalo spolupracovať so všetkými odborníkmi z oblasti prírode blízkeho lesného hospodárenia pri transformácii národných parkov. Informoval o tom Matej Kyba z tlačového oddelenia MŽP.

Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) v utorok (18. 1.) prijal zástupcov lesníckej iniciatívy "Nemôžeme mlčať". Tí upozorňujú na riziká nehospodárnosti a korupcie v štátnom podniku Lesy SR, ktorého časť má prejsť pod MŽP. "Envirorezort si plne uvedomuje dôležitosť spolupráce rezortov vlády pri ochrane prírody a trvalo udržateľného obhospodarovania lesov, obzvlášť v národných parkoch," uvádza tlačové oddelenie.

Zároveň pripomína, že spolupráca MŽP a ministerstva pôdohospodárstva vyústila v októbri minulého roka do podpisu memoranda o spolupráci. Rezort životného prostredia deklaruje, že bude v budovaní partnerstva s agrorezortom pokračovať.

Trinásť bývalých a súčasných zamestnancov štátneho podniku Lesy SR žiada odchod jeho generálneho riaditeľa Tibora Kőszeghyho. V otvorenom liste "Nemôžeme mlčať" uvádzajú, že niektorí z Kőszeghyho nominantov na čele odštepných závodov Lesov SR sa snažia o zvýšenie ťažby dreva aj v chránených oblastiach. Ministerstvo pôdohospodárstva aj Lesy SR kritiku odmietajú.