Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

SAŽP zverejnila novú výzvu z plánu obnovy

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Nová výzva je oproti dvom pilotným väčšmi proklientsky orientovaná. Prináša vyššiu, 75-percentnú pomoc z celkových oprávnených nákladov, maximálne však do výšky 15.000 eur, uviedol envirorezort.

Bratislava 27. marca (TASR) - Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) v pondelok zverejnila novú výzvu z plánu obnovy zameranú na obnovu starších rodinných domov. Jej cieľom je do 31. júla zazmluvniť 10.000 ľudí. Podávanie žiadostí sa spustí 24. apríla. TASR o tom informovalo oddelenie komunikácie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR s tým, že majitelia tak budú mať dostatočný čas na preštudovanie nových podmienok.

"Nová výzva je oproti dvom pilotným väčšmi proklientsky orientovaná. Prináša vyššiu, 75-percentnú pomoc z celkových oprávnených nákladov, maximálne však do výšky 15.000 eur," uviedol envirorezort.

Základnou požiadavkou je, aby majiteľ rodinného domu ušetril minimálne 30 percent primárnej energie. Ak žiadateľ po rozsiahlej obnove domu preukáže vyše 60-percentnú úsporu, automaticky podľa MŽP získa aj bonus vo výške približne 4000 eur. "Na dosiahnutie tohto cieľa stačí, ak zrealizuje minimálne jedno opatrenie zo skupiny A - čiže zateplenie obvodného plášťa, výmenu okien a dverí, zateplenie stropu a podlahy," priblížilo.

K žiadosti je potrebné doložiť tri doklady - občiansky preukaz, list vlastníctva a potvrdenie o veku stavby. Vyplnenie formulára podľa rezortu nebude trvať dlhšie ako tridsať minút. "Po novom sa už od žiadateľa nevyžaduje doklad o trvalom pobyte v rodinnom dome, čo doteraz znevýhodňovalo veľké množstvo potenciálnych uchádzačov," skonštatovalo ministerstvo. Pri podávaní žiadosti sa už nevyžaduje ani energetický certifikát budovy a projektové energetické hodnotenie. Majitelia majú od podpisu zmluvy tri mesiace na jej vybavenie.

SAŽP chce, aby sa podrobné informácie v čo najkratšom čase dostali aj k majiteľom starších rodinných domov, ktorí nemajú prístup k internetu. Listom preto vyzvala k spolupráci aj samosprávy. V každom regióne plánuje stretnutia s primátormi a starostami, prípadne ďalšími zástupcami samospráv, aby ich informovala o možnostiach a podmienkach získania finančného príspevku.

Výšku oprávnených nákladov si budú môcť vypočítať aj na kalkulačke, ktorú má agentúra zverejniť. SAŽP posilní kapacity o desiatky zaškolených pracovníkov. K dispozícii sú naďalej regionálne centrá a Zelená linka MŽP SR, kde žiadatelia dostanú poradenstvo. "Cieľom agentúry je, aby do 30 dní od podania žiadosti dostal každý žiadateľ spätnú väzbu o splnení, či nesplnení podmienok," tvrdí rezort.