Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Envirorezort chce zlepšiť situáciu so stretmi ľudí s medveďmi

Na snímke minister životného prostredia SR Ján Budaj (OĽaNO) počas tlačovej konferencie k podpore ministerstva životného prostredia SR pre obce v prostredí karpatskej divočiny v Bratislave 16. mája 2022. Foto: TASR Jaroslav Novák

Musíme zabrániť kolíziám s medveďmi, ale súčasne nepripustiť neriadené odstrely medveďa ako zákonom chráneného druhu, uviedol minister Ján Budaj (OĽANO).

Bratislava 16. mája (TASR) - Situáciu s výskytom medveďov a ich stretmi s obyvateľmi obcí chce envirorezort zlepšiť. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR avizovalo kroky, ako sú zvýšená kontrola územia z hľadiska nezákonného lovu a vnadenia, zvýšenie finančnej podpory obciam na zabezpečenie kontajnerových stojísk, osvetlenia a na osvetu a rozšírenie činnosti Zásahového tímu medveďa hnedého v regióne. Podporiť chce aj preventívne a vzdelávacie aktivity, z operačného programu Kvalita životného prostredia vyčlení 50 miliónov eur. TASR o tom informovali z tlačového oddelenia rezortu.

"MŽP otvára podporu na pomoc obciam, ktoré sa nachádzajú na území s výskytom medveďa hnedého. Obce budú môcť získať financie na zabezpečenie stojísk s odpadom, ale aj na nákup fotopascí, techniky určenej na školenia či vybavenie priamo pre obyvateľov, a to najmä spreje proti medveďom a nástroje na plašenie medveďa zvukom či svetlom," doplnil rezort. Výzva má byť vyhlásená na webe rezortu.

"Musíme zabrániť kolíziám s medveďmi, ale súčasne nepripustiť neriadené odstrely medveďa ako zákonom chráneného druhu. Posilňujeme Zásahový tím pre medveďa hnedého a jasne zadefinujeme problémové medvede, ktoré vyradíme z populácie," uviedol minister Ján Budaj (OĽANO). O plánovaných krokoch informoval aj zástupcov regiónu Podpoľania. Podčiarkol, že riešenie musí byť otvorené pre všetky obce, ktoré nahlásia problém. Vyzval starostov, aby kolízie medveďa hlásili priamo ministerstvu, aj cez Zelenú linku.

Rezort avizoval rozšírenie zásahového tímu, ktorý bude v regiónoch spolupracovať so starostami. Doplniť ho majú odborní pracovníci z národných parkov a dobrovoľníci spomedzi domácich poľovníkov. Riadiť ich majú pracovníci zásahového tímu. MŽP upozornilo, že pri problémoch s populáciou medveďa na Poľane je potrebné zistiť aj príčinu, pretože medveď ako predátor môže zvyšovať svoje počty len tam, kde má nadbytok potravy. Upozornil na nelegálne krmoviská, ktoré sa vyskytujú v tejto oblasti a môžu súvisieť i s nelegálnym lovom medveďov či s takzvanou fototuristikou.