Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Podľa rezortu životného prostredia bola konferencia COP26 úspešná

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Začiatkom novembra sa v škótskom Glasgowe uskutočnila klimatická konferencia. Skončila sa prijatím Glasgowského klimatického paktu, ktorého cieľom je obmedziť nebezpečné zvyšovanie teploty na planéte.

Bratislava 2. decembra (TASR) - Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR hodnotí klimatickú konferenciu v Glasgowe (COP26) ako úspešnú. Ukázala, že jej základnou hodnotou pri riešení klimatickej zmeny je solidarita. Celkový výsledok konferencie hodnotí ako "ambiciózny v duchu umenia možného". Pre TASR to uviedlo tlačové oddelenie envirorezortu.

"Pozícia MŽP bola na klimatickej konferencii jasná. MŽP urobí všetko preto, aby sme klimatickú neutralitu dosiahli na Slovensku čím skôr. K tomuto cieľu môže prispieť každý z nás," skonštatoval rezort.

Konferencia potvrdila podľa envirorezortu nedostatočné financovanie adaptácie na zmenu klímy v rozvojových krajinách. Vyzvala k zvýšeniu príspevkov aspoň na úroveň, ako sú poskytnuté financie pre znižovanie emisií.

Financovanie adaptácie na zmenu klímy by malo byť adekvátne a predvídateľné vrátane financovania Adaptačného fondu, tvrdí MŽP. Po dvojročnom procese sa definuje dlhodobý, globálny cieľ pre adaptáciu. "Konferencia vyzvala rozvinuté krajiny k zdvojnásobeniu financovania adaptácie pre rozvojové krajiny do roku 2025 v porovnaní s rokom 2019," priblížilo ministerstvo.

Jeden z textov konferencie, ktorý vyzýva krajiny, aby urýchlili postupné utlmovanie uhlia a vylúčili dotácie do fosílnych palív, považuje MŽP za jeden z prelomových. Z pohľadu rezortu je kľúčové, že éra fosílnych palív sa blíži ku koncu. "Glasgowské rozhodnutie otvorilo pomyselné dvere k vyraďovaniu fosílnych palív a k formulovaniu prísnejších záväzkov na ďalších svetových konferenciách o klíme," skonštatoval.

Európska únia podpísala na COP26 deklaráciu Supporting the Conditions For a Just Transition Internationally. "Na základe toho je možné oprávnene tvrdiť, že sa Slovensko a tiež MŽP s deklaráciou stotožňuje a hlási sa k jej duchu, výzvam a odporúčaniam," spresnilo tlačové oddelenie

Dohoda, ktorú prijali zástupcovia 196 krajín sveta zúčastnených na konferencii, bola dosiahnutá napriek poslednej intervencii Číny a Indie a pod ich tlakom sa do glasgowského paktu nedostal záväzok o úplnom zavrhnutí uhlia, ale len o odklone od neho.