Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Envirorezort je pripravený diskutovať o záchrane Demänovskej doliny

Na archívnej snímke výstavba hotela v Demänovskej doline. Foto: TASR - Miroslava Mlynárová

Ministerstvo od začiatku sleduje vývoj výstavby v Demänovskej doline a deklaruje, že stojí na strane ľudí a životného prostredia.

Bratislava 11. júna (TASR) - Envirorezort je pripravený diskutovať so zástupcami petície za záchranu Demänovskej doliny o návrhoch zákonov, ktoré spadajú pod jeho gesciu. O výsledkoch diskusie bude potom informovať poslancov parlamentu. Pre TASR to uviedlo tlačové oddelenie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.

"Rezort podporuje diskusiu o situácii v Demänovskej doline a o petičných požiadavkách vrátane stavebnej uzávery," informovalo tlačové oddelenie. Tvrdí, že MŽP je v stálom kontakte s aktivistami z občianskeho združenia Pre dolinu, ktoré petíciu spustilo. Ministerstvo od začiatku sleduje vývoj výstavby v Demänovskej doline a deklaruje, že stojí na strane ľudí a životného prostredia.

Aktivisti odovzdali do parlamentu petíciu na záchranu Demänovskej doliny s viac ako 110.000 podpismi. Žiadajú urýchlené riešenie zmien troch zákonov a prijatie 36 navrhovaných zmien a opatrení na zefektívnenie ochrany prírody v chránených územiach.

Na archívnej snímke sprava členovia petičného výboru Pavel Herich a Miloš Prokop s petíciou za stavebnú uzáveru a reguláciu dopravy v Demänovskej doline, ktorú odovzdali do podateľne NR SR v Bratislave 20. mája 2021.
Foto: TASR - Dano Veselský


Z rokovacieho poriadku parlamentu vyplýva, že petíciu, ktorú podpísalo aspoň 100.000 občanov, prerokuje Národná rada (NR) SR v pléne.

Kancelária NR SR pre TASR reagovala, že petičná výzva nemá charakter petície, ale ide o podnet, ktorý má poslancov informovať o návrhoch súvisiacich s petíciou. Keďže medzi orgánmi oslovenými textom petície nie je uvedená NR SR, kancelária to považuje za doručenie "na vedomie". Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) preto podľa kancelárie nemá povinnosť predložiť petíciu alebo s ňou spojenú petičnú výzvu na rokovanie pléna NR SR.

Organizátori petície na záchranu Demänovskej doliny tvrdia, že nedostatky ich výzvy sú okrajové. Uznali, že parlament nemusí prerokovať petíciu. Žiadajú však prerokovať ich návrhy v príslušných parlamentných výboroch a po dohode vystúpiť v pléne parlamentu.