Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Envirorezort: Negatívny vplyv na prostredie by sa mal viac zdaniť

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Cieľom zelenej daňovej reformy je presunúť daňové bremeno k environmentálnym daniam a motivovať na zelenšie správanie sa.

Bratislava 8. decembra (TASR) - Základom zelenej daňovej reformy by malo byť zvýšenie daní a poplatkov z činností, ktoré majú negatívny vplyv na životné prostredie a zdravie. Cieľom zelenej daňovej reformy je presunúť daňové bremeno k environmentálnym daniam a motivovať na zelenšie správanie sa. Pre TASR to uviedlo tlačové oddelenie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR v reakcii na environmentalistov, ktorí nie sú spokojní s predstavenou daňovou reformou.

"Zvýšenie ceny znečisťujúcich činností môže viesť k výraznému zníženiu emisií skleníkových plynov a k zmierneniu klimatickej krízy, keďže cena významne ovplyvňuje typ nakupovaných výrobkov či služieb a dopyt po nich," tvrdí tlačové oddelenie. Dodáva, že zároveň je potrebné okrem nastavenia daní a poplatkov odstrániť podpory a daňové výnimky vyvolávajúce negatívny tlak na životné prostredie a zdravie.

Optimálne nastavenie environmentálnych daní a zohľadnenie celkových externých nákladov má podľa MŽP potenciál generovať výnosy, ktoré pomôžu k stabilizácii verejných financií. Súčasťou takejto reformy by malo byť prijímanie opatrení cielených na zmierňovanie možných sociálnych vplyvov, konštatuje envirorezort.

MŽP sa sústredí na envirolegislatívu a prijímanie opatrení, ktoré budú vytvárať tlak na znečisťovateľov prírody, aby viac investovali do ochrany životného prostredia. Ako poznamenáva, v tomto môže pomôcť aj zákon o klíme, ktorý pripravuje.

Rezort zároveň oceňuje občianskych aktivistov, ktorí vyvíjajú tlak na politikov, aby prijímali ambicióznejšie ciele v boji s klimatickou krízou. "Podľa analýzy Inštitútu environmentálnej politiky je dôležité motivovať jednotlivé sektory hospodárstva na zelenšie správanie sa," poukazuje.

Slovenský ochranársky snem nie je spokojný s daňovou reformou predstavenou ministrom financií Igorom Matovičom (OĽANO). Environmentalistom v nej chýba vyššie zdaňovanie majetku, spotreby či emisií oxidu uhličitého (CO2), ale tiež daňovo-odvodová podpora ekologicky priaznivých aktivít. Environmentalisti preto listom vyzvali premiéra Eduarda Hegera (OĽANO), ministra financií aj ďalších adresátov na zavedenie zelenej daňovej reformy.

Rezort financií na výzvu reagoval tým, že plne podporuje všetky opatrenia, ktoré majú pozitívny vplyv na životné prostredie.