Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Envirorezort nemusí zaplatiť 34 miliónov eur spoločnosti Interblue

Na archívnje snímke minister životného prostredia SR (MŽP SR) Ján Budaj. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Som rád, že v rozsudku sa preukázala špekulatívna povaha žaloby, konštatuje minister životného prostredia.

Bratislava 2. decembra (TASR) - Ministerstvo životného prostredia vyhralo spor o zaplatenie vyše 34 miliónov eur so spoločnosťou Interblue Group (Europe) AG. Okresný súd Bratislava I žalobu spoločnosti zamietol v celom rozsahu. TASR o tom informoval odbor komunikácie envirorezortu. Rozsudok nie je právoplatný, žalobca môže proti nemu podať odvolanie.

Spor sa ťahal od roku 2016. Predmetom sporu boli nároky spoločnosti z predaja emisných kvót z čias prvej vlády Roberta Fica (Smer-SD) a ministrov za SNS. Súd uviedol, že žalobca neuniesol dôkazné bremeno ohľadne svojej aktívnej vecnej legitimácie.

Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) rozhodnutie súdu víta a konštatuje, že kauza nehospodárneho nakladania s majetkom štátu je vo finále. "Ostatné dni sa dozvedáme, ako sa prostredníctvom fiktívnych pohľadávok chystalo vykradnutie štátu a to napojením na justičné kriminálne prostredie. Preto som rád, že v rozsudku sa preukázala špekulatívna povaha žaloby,“ povedal Budaj.

Sporný predaj emisných kvót oxidu uhličitého americkej spoločnosti Interblue Group je z roku 2008. Slovensko vtedy predalo 15 miliónov ton za cenu 5,05 eura za tonu, pričom okolité krajiny zrealizovali ich predaj výhodnejšie. Emisné kvóty predané Interblue Group, ktorá vraj takto zarobila 47 miliónov eur, mali skončiť v Japonsku.

Výberová chronológia kauzy predaja emisných kvót


8. októbra 2008 - Vláda SR zobrala na vedomie informáciu ministra životného prostredia SR Jána Chrbeta (SNS) o predaji emisných kvót v objeme 15 miliónov ton za cenu 6,05 eura (182 Sk) za tonu.



13. novembra 2008 - Minister Ján Chrbet a predstavitelia firmy Interblue Group podpísali dohodu o predaji emisných kvót AAU.



2. decembra 2008 - Ministerstvo životného prostredia SR oznámilo, že sa podarilo zakontrahovať významnú časť slovenských voľných emisných kvót AAU. Z predaja mala Slovenská republika získať vyše dve miliardy Sk (66,3 milióna eur).



25. apríla 2009 - Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) vyzval ministra životného prostredia Jána Chrbeta, aby zverejnil zmluvy týkajúce sa predaja nadbytočných emisných kvót.



6. mája 2009 - Prezident SR Ivan Gašparovič na návrh premiéra Fica odvolal z funkcie ministra životného prostredia Jána Chrbeta. Jeho nástupcom sa stal Viliam Turský (SNS).



21. mája 2009 - Minister životného prostredia Viliam Turský zverejnil na internetovej stránke ministerstva zmluvu o predaji emisných kvót AAU.



20. augusta 2009 - Prezident SR Ivan Gašparovič odvolal na návrh premiéra Fica z funkcie ministra životného prostredia Viliama Turského. Riadením ministerstva poveril vicepremiéra Dušana Čaploviča (Smer-SD).



8. septembra 2009 - Vicepremiér Dušan Čaplovič rozhodol o vypovedaní opčného práva medzi Slovenskom a americkou spoločnosťou Interblue Group.



21. septembra 2009 - Predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda spolu s poslancami Pavlom Frešom a Luciou Žitňanskou (obidvaja SDKÚ-DS) podali na Generálnu prokuratúru (GP) SR podnet na úplné zrušenie zmluvy medzi MŽP SR a spoločnosťou Interblue Group o predaji emisných kvót.



28. októbra 2009 - Na návrh premiéra Roberta Fica vymenoval prezident Ivan Gašparovič do funkcie ministra životného prostredia Jozefa Medveďa (Smer-SD).



29. októbra 2009 - Interblue Group, ktorá od Slovenska kúpila 15 miliónov ton emisných kvót oxidu uhličitého, požiadala o ďalších osem miliónov ton. 



12. januára 2010 - Minister životného prostredia SR Jozef Medveď oznámil, že Interblue Group postúpila svoje práva na spoločnosť Interblue Europe so sídlom vo Švajčiarsku.



12. januára 2010 - Hovorkyňa Prezídia Policajného zboru (PZ) potvrdila, že na základe pokynu Špeciálnej prokuratúry začal vyšetrovateľ Úradu boja proti korupcii Prezídia PZ v kauze predaja emisií trestné stíhanie pre trestný čin porušovanie povinnosti pri správe cudzieho majetku a trestný čin zneužívania právomoci verejného činiteľa.



7. októbra 2013 - Polícia zastavila trestné stíhanie v kauze emisie z čias prvej vlády Roberta Fica. Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) zastavil trestné stíhanie vo veci z dôvodu, že skutok nie je trestným činom a nie je dôvod na postúpenie veci.



4. februára 2014 - Úrad špeciálnej prokuratúry zverejnil zoznam ľudí a firiem, ktoré obchodovali so spoločnosťou Interblue Group. V zozname zverejnenom na žiadosť ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) boli firmy registrované v SR a v zahraničí.



13. februára 2014 - Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) nevyslovili nedôveru premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD). Opozícia (KDH, SDKÚ-DS, Most-Híd) v návrhu na zvolanie mimoriadnej schôdze pripomínala, že v roku 2008 MŽP SR ovládané SNS a Interblue Group podpísali zmluvu o predaji emisných kvót, čím daňoví poplatníci podľa opozície prišli o 47 miliónov eur.



2. júna 2014 - Prokurátor Generálnej prokuratúry (GP) SR ukončil právoplatne vyšetrovanie kauzy predaja emisií, keď dospel k záveru, že predaj, pre ktorý sa viedlo trestné stíhanie, sa síce stal, ale nie je trestným činom.



24. júla 2014 - Generálny prokurátor Jaromír Čižnár zdôraznil, že v prípade kauzy emisií sa síce skutok stal, ale nie je trestným činom, čo vyplýva podľa neho aj z Trestného poriadku.



december 2016 - švajčiarska spoločnosť Interblue Group AG, ktorá sa považuje za nástupcu Interblue Gropu, podala žalobu na súd, v ktorej MŽP SR žalovala o viac 34 miliónov eur.