Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Envirorezort: Nie všetky výsledky z CoFoE sú implementovateľné

Na snímke budova Ministerstva životného prostredia SR na Námestí Ľudovíta Štúra v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Rezort vníma pozitívne vníma smer, ktorým sa Európska únia vydáva v otázkach životného prostredia.

Bratislava 22. júna (TASR) - Výsledky Konferencie o budúcnosti Európy (CoFoE) vníma Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR veľmi pozitívne, a to najmä v oblasti ochrany biodiverzity a zredukovania znečistenia životného prostredia. Nie všetky návrhy sú však podľa neho implementovateľné do reality. Na konferencii boli predostreté aj ciele, na ktorých riešenie nemá štát momentálne dostatočnú kapacitu. Pre TASR to uviedlo tlačové oddelenie MŽP.

Niektoré z návrhov konferencie už boli presadené. Na ďalších cieľoch, ako je napríklad prísnejšia ochrana biodiverzity a zastavenie odlesňovania, envirorezort deklaruje, že pracuje. Niektoré iné ciele sú podľa MŽP časovo aj finančne náročné.

"CoFoE umožnila väčšiu účasť verejnosti na stanovovaní cieľov pre Európsku úniu, čo vnímame ako posilnenie demokratických princípov, ktoré Únia zastáva," uviedol rezort. Pokračuje, že plusom Únie je aj jej aktívne riešenie otázok klimatických zmien a životného prostredia. EÚ sa podľa MŽP stavia do pozície svetového lídra v oblasti boja proti klimatickým zmenám.

"Efektívne riešenie týchto problémov je možné len vtedy, pokiaľ bude adekvátne podporená kooperácia na európskej úrovni a taktiež spolupráca medzi štátnymi inštitúciami a verejnosťou," zhodnotilo ministerstvo.

Pri implementácii výsledkov do praxe treba postupovať systematicky podľa existujúcich envirovýziev. "Treba si však uvedomiť, že implementácia návrhov vyžaduje nielen dlhodobú dôkladnú prípravu, ale taktiež vyriešenie už existujúcich problémov, ktoré majú na Slovensku momentálne vysokú prioritu z hľadiska environmentálnej agendy," skonštatoval rezort.

Pozitívne vníma smer, ktorým sa Európska únia vydáva v otázkach životného prostredia. Ide napríklad o udržateľné postupy v poľnohospodárstve, plány na znižovanie uhlíkovej stopy a rozvoj infraštruktúry v súlade s víziou zelenej a obnoviteľnej energie.

"Tieto otázky sa musia riešiť bod po bode, berúc do úvahy časový horizont dôkladnej prípravy zmysluplných návrhov zákonov, pri ktorých je nutná spolupráca nielen s expertami z iných rezortov, ale aj s podnikateľskými subjektami aktívnymi v rámci hospodárstva a taktiež s verejnosťou," skonštatovalo MŽP.