Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

O zastavení znečistenia banskými vodami na rieke Slaná rozhodne vláda

Znečistená rieka Slaná, foto z archívu Foto: TASR - Milan Kapusta

Rieka Slaná sa dočervena sfarbila v polovici februára v dôsledku vytekania banských vôd zo železorudnej bane v areáli bývalého banského podniku Siderit.

Bratislava 23. novembra (TASR) - O trvalom zastavení znečistenia banskými vodami na rieke Slaná rozhodne vláda. Štátny podnik Rudné bane má zabezpečiť čiastočné uzatvorenie šachty Gabriela a štôlne Marta v bani v Nižnej Slanej v okrese Rožňava. Projekt betónovej injektáže umožní dlhodobo regulovať výtok mineralizovaných banských vôd do Slanej. Úlohu Rudným baniam uložil medzirezortný krízový štáb, koordinovaný Ministerstvom životného prostredia (MŽP) SR, ktorý zasadal v pondelok (21. 11.).

Envirorezort zároveň pripravil materiál, v ktorom určí inštitúcie zodpovedné za realizáciu opatrení nielen v banských priestoroch, taktiež za vykonávanie riešení čistenia vytekajúcich banských vôd, odsávanie kontaminovaných sedimentov z toku, vybudovanie monitorovacích objektov a zabezpečenie ich financovania.

Doteraz spravené opatrenia v nižnoslanskej bani podľa štátneho tajomníka MŽP Michala Kiču situáciu dočasne zlepšili, až takmer úplne zastavili znečisťovanie rieky. Komplex banských priestorov tvoria chodby, šachty, komíny a vydolované priestory a MŽP nevie odhadnúť, ako dlho budú dočasné opatrenia účinné.

"Systém banských diel v Slanej je príliš zložitý, a preto je dôležité navrhnúť a realizovať systémové a efektívne opatrenia, ktoré trvalo zabránia znečisťovaniu rieky a okolitého prostredia banskými vodami," poznamenal Kiča.

Naďalej tiež pokračuje monitoring kvality banských vôd, znečistenia Slanej a okolitého prostredia vrátane vodných zdrojov, ktorý koordinuje Štátny geologický ústav Dionýza Štúra. V súčasnosti podľa výsledkov monitoringu pretrvávajú zvýšené hodnoty arzénu v riečnych sedimentoch približne 1,5 kilometra od výtoku zo sideritovej bane smerom do dolnej časti vodného toku s najväčšou akumuláciou v zdrži malej vodnej elektrárne Čoltovo. "Doterajšie výsledky nepreukázali znečistenie podzemných ani pitných vôd, spôsobené vytekaním banských vôd zo sideritovej bane. Taktiež hodnoty namerané na maďarskom úseku rieky Slaná sú v norme," priblížilo pre TASR tlačové oddelenie envirorezortu.

Rieka Slaná sa dočervena sfarbila v polovici februára v dôsledku vytekania banských vôd zo železorudnej bane v areáli bývalého banského podniku Siderit. V polovici júna zrealizovali v bani práce s cieľom prispieť k zníženiu vytekania silne mineralizovaných vôd do rieky. Pre okresy Rožňava, Revúca a Rimavská Sobota, cez ktoré Slaná preteká, platí vládou vyhlásená mimoriadna situácia.