Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

MŽP oceňuje aktivistov, ktorí požadujú urýchlenie uhlíkovej neutrality

V stredu sa pred piatimi ministerstvami a Úradom vlády SR v Bratislave konal protest v súvislosti s ochranou klímy. Foto: TASR Pavol Zachar

V stredu sa pred piatimi ministerstvami a Úradom vlády SR v Bratislave konal protest v súvislosti s ochranou klímy.

Bratislava 7. októbra (TASR) - Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR oceňuje občianske iniciatívy, ktoré požadujú urýchlenie dosiahnutia uhlíkovej neutrality a 60- až 65-percentné zníženie emisií do roku 2030. Šéf envirorezortu Ján Budaj (OĽANO) deklaroval, že spraví všetko pre to, aby presvedčil svojich kolegov, že je spoločnou povinnosťou hľadať čo najodvážnejšiu mieru zníženia emisií CO2. TASR o tom informoval odbor komunikácie MŽP SR.


V rámci nových operačných programov bude musieť byť na dosiahnutie klimatického cieľa investovaných 30 percent prostriedkov z plánu obnovy. "Máme na to, aby sme v rámci 'zelenej obnovy' urýchlili uhlíkovú neutralitu," hovorí Budaj.

Vďaka mladým aktivistom dostáva ministerstvo silnejší mandát na presadzovanie a plnenie environmentálnych cieľov, tvrdí odbor komunikácie.

"Nečinnosť v prijímaní opatrení proti klimatickej kríze by mala závažné a dlhodobé dôsledky. Využime šancu reštartu a urobme Slovensko zdravšou, čistejšou a úspešnejšou krajinou," doplnil Budaj.

Slovensko si bude vyžadovať reformy a zmenu rozpočtových a daňových pravidiel. Sektory si budú musieť premyslieť a pripraviť nové opatrenia na zníženie emisií. Slovensko potrebuje byť ambicióznejší aj pre zachovanie ekosystémov na zemi a zabránenie dôsledkom zmeny klímy.

Ministerstvo sa podieľa aj na príprave nového európskeho klimatického predpisu, ktorý bude definovať, ako sa dostať k požadovanému zníženiu emisií.

V stredu sa pred piatimi ministerstvami a Úradom vlády SR v Bratislave konal protest v súvislosti s ochranou klímy. Aktivisti zablokovali vchody do budov. Cieľom bolo upozorniť, že k problému otepľovania by vláda mala pristupovať spolupracujúco, nadrezortne a túto problematiku neriešiť roztrieštene medzi ministerstvami.