Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Päť projektov z odpadového hospodárstva získalo ocenenie Zlatý mravec

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Odborná komisia udelila čestné uznanie Tomášovi Ščepkovi za prístup k riešeniu problematiky znečistenia vodných tokov a lužnej krajiny PET fľašami.

Bratislava 1. decembra (TASR) – Najlepšie projekty odpadového hospodárstva v rámci súťaže Zlatý mravec 2020 ocenili v utorok na Ministerstve životného prostredia SR. Hodnotiaca komisia rozhodla o piatich víťazoch v jednotlivých kategóriách a udelila jedno čestné uznanie. Informoval o tom odbor komunikácie envirorezortu.

V kategórii Komunálne odpadové hospodárstvo získala ocenenie Anna Vargová za KOLO – Mestský bazár na Bazovej. Pilotný projekt Reuse centra. V rámci projektu dostali funkčné, zachovalé a stále hodnotné veci druhú šancu. Bazár sa konal na Bazovej ulici v Bratislave.

V kategórii Firemné odpadové hospodárstvo vyhral Miroslav Havadej za projekt Bude z toho haluz. Projekt umožňuje podľa Ministerstva životného prostredia zákazníkom nakupujúcim v dvoch predajniach v bratislavskom Ružinove odovzdávať PET fľaše a kovové nápojové obaly prostredníctvom zberných automatov.

Za každý odovzdaný obal prispeje spoločnosť potravín sumou 0,10 eura na revitalizáciu mestského parku Ostredky.

Táňa Zacharová v kategórii Environmentálna výchova získala cenu za projekt Garbage Gobblers, vzdelávací webový portál s tabletovou hrou. Zámerom projektu je pomôcť deťom pochopiť, ako odpady škodia prírode a ako sa dajú recyklovať.

Projekt Recyklácia cigaretových filtrov vyhral Hugo Repáň v kategórii Inovatívne riešenie. Projekt sa zaoberá zberom cigaretových ohorkov, ich vytriedením a spracovaním na priemyselné využitie.

Za diplomovú prácu Termické procesy ako spôsob odstraňovania farmaceutík z čistiarenských kalov ocenenie dostala Timea Šefčíková. Porovnávala výskyt farmaceutík a rôznych liečiv v čistiarenských kaloch ôsmich slovenských čistiarní odpadových vôd.

Odborná komisia udelila čestné uznanie Tomášovi Ščepkovi za prístup k riešeniu problematiky znečistenia vodných tokov a lužnej krajiny PET fľašami. Ščepka zhotovil kajak z odpadu a plavil sa ním po slovenskom úseku Dunaja.

„Odpadové hospodárstvo je oblasť, v ktorej musí Slovensko výrazne pridať a potrebuje pozitívne príklady. Som presvedčený, že všetky víťazné projekty si zaslúžia prívlastok usilovnosť, kreativita, nápaditosť, neúnavnosť, kolektívna práca, organizovanosť, energia a tvorivosť," povedal štátny tajomník ministerstva životného prostredia Juraj Smatana.