Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

MŽP podporuje zastavenie globálneho odlesňovania

Ilustračné foto.. Foto: TASR - Martin Baumann

Deklarácia podľa envirorezortu zdôrazňuje význam lesov a využitia pôdy pre dosiahnutie cieľov udržateľného rozvoja a potrebu ich udržateľného spravovania.

Bratislava 2. novembra (TASR) - Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR podporuje a víta deklaráciu svetových lídrov na klimatickej konferencii OSN - COP26 v škótskom Glasgowe týkajúcu sa zastavenia globálneho odlesňovania a znehodnocovania pôdy.

Deklarácia podľa envirorezortu zdôrazňuje význam lesov a využitia pôdy pre dosiahnutie cieľov udržateľného rozvoja a potrebu ich udržateľného spravovania. "Práve zdravé a odolné lesy sú kľúčovým spojencom v boji s klimatickou krízou," skonštatovali z ministerstva.

Zároveň upozornili aj na ďalší odkaz z deklarácie lídrov, že pre napĺňanie klimatických cieľov a zachovanie biodiverzity je nevyhnutná aj zmena poľnohospodárskej politiky štátu. "Je dôležité prestať s používaním zbytočnej agrochémie a nebezpečných pesticídov," vyhlásilo ministerstvo s tým, že pôdohospodárstvo by malo vytvárať priestor aj pre biodiverzitu, medonosné lúky či podporovať extenzívnu pastvu v chránených územiach.

Svetoví lídri sa v utorok na klimatickej konferencii COP26 v Glasgowe zaviazali zastaviť do roku 2030 odlesňovanie. Táto iniciatíva bude podporená investíciami vo výške niekoľkých miliónov dolárov. V rámci tejto iniciatívy sa zaviazali k "zastaveniu a zvráteniu odlesňovania a znehodnocovania pôdy", ako aj k ochrane práv pôvodných domorodých obyvateľov a uznanie ich "roly ochrancov lesov".