Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Rezort životného prostredia preverí stav čistenia odpadových vôd

Na snímke čistička odpadových vôd (ČOV) v Bytči, foto z archívu. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Pri tých aglomeráciách, v ktorých medzičasom nenastalo zlepšenie, bude rezort iniciovať spoločné rokovania s vodárenskými spoločnosťami a samosprávami.

Bratislava 2. decembra (TASR) - Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR okamžite preverí aktuálny stav čistenia odpadových vôd v niekoľkých z 19 aglomerácií. TASR o tom vo štvrtok informoval tlačový odbor envirorezortu.

Európska komisia (EK) totiž Slovensku, ako aj iným krajinám, zaslala formálne oznámenie, tzv. infringement v súvislosti s nesprávnou aplikáciou smernice o čistení komunálnych odpadových vôd. Vyhodnotila totiž, že Slovensko nemá vybudované dostatočne primerané systémy čistenia odpadových vôd v 19 z celkovo 356 aglomerácií.

Komisia vychádzala z údajov za rok 2016, preto mohlo podľa MŽP SR v niektorých z 19 aglomerácií dôjsť k odstráneniu nedostatkov. Pri tých aglomeráciách, v ktorých medzičasom nenastalo zlepšenie, bude rezort iniciovať spoločné rokovania s vodárenskými spoločnosťami a samosprávami.

"Na základe rokovaní sa stanoví časový plán investícií do odvádzania a čistenia odpadových vôd. Časové harmonogramy investícií envirorezort následne zahrnie do odpovede, ktorú odošle do Bruselu," doplnil tlačový odbor.

Pripomenul tiež, že v rokoch 2014 až 2020 poskytol envirorezort z Operačného programu Kvalita životného prostredia (OP KŽP) na budovanie verejných vodovodov a kanalizácií z európskych zdrojov sumu 501,8 milióna eur. Ďalších takmer 20,5 milióna eur poskytlo na rovnaké účely aj z Environmentálneho fondu.

Slovensko má teraz dva mesiace na to, aby EK odoslalo svoju odpoveď na formálne oznámenie.