Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Envirorezort pripravil pre Svetový deň životného prostredia program

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Okrem samotného Svetového dňa životného prostredia si MŽP 5. júna pripomína aj založenie Zelenej linky MŽP.

Bratislava 3. júna (TASR) - Svetový deň životného prostredia si pripomíname už 50 rokov. Pod heslom "Je len jedna Zem" sa od 5. do 16. júna 1972 konala vo švédskom Štokholme prvá konferencia OSN o životnom prostredí. Výročie tejto konferencie si pripomenie aj Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR a jeho rezortné organizácie. Pre verejnosť pripravili viacero podujatí. TASR o tom informovalo tlačové oddelenie MŽP SR.

"Počas nedele (5. 6.) bude bezplatné vstupné pre všetkých návštevníkov Národnej zoo v Bojniciach, Slovenského múzea ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši a Slovenského banského múzea v Banskej Štiavnici," priblížilo MŽP SR.

Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) počas Konferencie OSN o udržateľnom rozvoji, ktorá sa aktuálne koná v Štokholme, vyzdvihol prínos Programu OSN pre životné prostredie. Ten sa podľa neho stal tvorcom a garantom mnohých kľúčových environmentálnych dohovorov. "Právo na ochranu životného prostredia a pravdivé informácie o ňom musí byť spoločné pre všetkých," podotkol.

MŽP od posledného Svetového dňa životného prostredia uskutočnilo viacero krokov dôležitých pre životné prostredie na Slovensku. Medzi takéto kroky patrí reforma národných parkov alebo zálohovanie jednorazových nápojových obalov.

Okrem samotného Svetového dňa životného prostredia si MŽP 5. júna pripomína aj založenie Zelenej linky MŽP. Ide o linku prvého kontaktu, kde mladí odborníci, právnici a prírodovedci prijímajú a preverujú podnety občanov v oblasti envirokriminality, znečisťovania životného prostredia, ale aj týrania zvierat či poskytovania informácií o životnom prostredí.