Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

Envirorezort vie, že plošné zavedenie vážiaceho zariadenia je nevhodné

Ilustračné foto. Foto: TASR – Radovan Stoklasa

Legislatívu, podľa ktorej majú byť smetiarske autá vybavené vážiacim systémom, schválil parlament v novembri 2019.

Bratislava 8. marca (TASR) - Envirorezort si uvedomuje, že plošné zavedenie vážiacich zariadení pre obce, ktoré ich nepotrebujú, je nevhodné. Pre TASR to uviedol štátny tajomník Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR Juraj Smatana. Reagoval tak na koaličných poslancov, ktorí navrhujú, aby sa povinnosť vážiaceho systému pre smetiarske autá zrušila.

"Ministerstvo si uvedomuje nevhodnosť povinnosti plošného zavedenia vážiacich zariadení aj pre obce, ktoré ho nepotrebujú, ale súčasne vníma, že požiadavka na lepšiu kontrolu zberových spoločností tiež vzišla z prostredia samosprávy," povedal Smatana. Dodal, že envirorezort vie o niekoľkých verziách poslaneckých návrhov.

Povinnosť vážiaceho systému pre smetiarske autá má platiť od roku 2023. Koaliční poslanci návrh novely zákona o odpadoch, ktorým sa zruší táto povinnosť, predložili do parlamentu. Po novom by stačilo, aby zberové spoločnosti ohlásili obci množstvá vyzbieraného odpadu. Mnohé obce podľa predkladateľov vážiaci systém nepotrebujú, problém je tiež s finančnými nákladmi i s technickým stavom vozidiel.

Väčšie obce a mestá majú podľa nich k dispozícii informáciu o vyprodukovanom odpade. Menšie obce by sa mohli naďalej dohodnúť na inštalovaní systému dobrovoľne, podobne ako doteraz. Zberové spoločnosti by museli obci ohlasovať množstvá vyzbieraného odpadu do 15 dní od skončenia mesiaca, v ktorom sa odpad zbieral.

Legislatívu, podľa ktorej majú byť smetiarske autá vybavené vážiacim systémom, schválil parlament v novembri 2019.