Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Envirorezort: SIŽP môže z plánu obnovy získať vyše 6,27 milióna eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Maroš Černý

Inšpekcia bude čerpať financie na zakúpenie výpočtovej techniky a laboratórnej výbavy, ktorá umožní priamo na mieste kontroly vykonávať analýzy látok všetkých skupenstiev.

Bratislava 21. júla (TASR) - Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP) môže z plánu obnovy získať vyše 6,27 milióna eur. Ide o maximálnu sumu. Na nákup vybavenia by sa využilo vyše 6,16 milióna eur a na personálne výdavky 102.788 eur. Pomôže to skvalitniť a zefektívniť inšpekčnú činnosť viazanú na dekarbonizáciu priemyslu. Podporí sa tým aj objasnenosť envirodeliktov. Pre TASR to uviedlo tlačové oddelenie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.

Posilnenie inšpektorov umožní vykonávať viac práce priamo v teréne, čím sa urýchlia kontrolné procesy a zvýši sa efektivita práce, priblížil envirorezort. SIŽP z financií obnoví zastaraný vozový park, nakúpi terénne vozidlá, špeciálne upravené meracie vozidlá a pojazdné kancelárie.

Inšpekcia bude čerpať financie na zakúpenie výpočtovej techniky a laboratórnej výbavy, ktorá umožní priamo na mieste kontroly vykonávať analýzy látok všetkých skupenstiev. SIŽP tiež plánuje rekonštrukciu budov jednotlivých inšpektorátov tak, aby sa znížila ich energetická náročnosť, skonštatovalo MŽP.

Investícia, ktorá má zabezpečiť zefektívnenie fungovania kontrolných procesov SIŽP, je priamo naviazaná na novelizáciu zákona o integrovanej prevencii a kontrole znečisťovania. "Reforma si bude vyžadovať zvýšenú kontrolu v zariadeniach, ktoré sú v režime integrovanej prevencie a kontrole znečisťovania. Preto je nevyhnutné posilniť kontrolný orgán, ktorým je SIŽP," poukázal envirorezort.

V tomto prípade nešlo podľa MŽP o otvorenú výzvu v rámci plánu obnovy, ale o priame vyzvanie. Zmluvu so SIŽP uzatvorilo 7. júna. Spomínaných 6,27 milióna eur je maximálna suma, do akej je možné čerpať výdavky. "SIŽP si prostredníctvom žiadostí o platbu vie nárokovať len tie finančné prostriedky, ktoré na nákup technického vybavenia aj skutočne použila, avšak do výšky zmluvou stanoveného rozpočtu," vysvetlila hovorkyňa inšpekcie Tamara Lesná.