Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

SR podporuje ochranu opeľovačov aj ich komplexný monitoring

Ilustračné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Ide najmä o včelu medonosnú, ktorá je najvýznamnejším opeľovačom a potrebuje krajinu s dostatkom pestrej potravy.

Bratislava 20. júla (TASR) – Slovensko bude na neformálnej rade ministrov životného prostredia členských štátov Európskej únie požadovať analýzy vplyvov na hospodárstvo v súvislosti s obchodovaním s emisnými kvótami. Podporuje tiež ochranu opeľovačov a na nich zameranú iniciatívu EÚ vrátane ich komplexného monitoringu. Informovalo o tom Ministerstvo životného prostredia SR.

Systém obchodovania s emisnými kvótami je oproti minulosti oveľa ambicióznejší. Počíta so znížením emisií skleníkových plynov z pôvodných mínus 43 percent na mínus 61 percent. Systém doteraz zahŕňal emisne najnáročnejšie priemyselné podniky. Od roku 2023 sa však má rozšíriť o námornú dopravu a od roku 2026 aj o sektor budov a cestnú dopravu.

„Na ministerstve životného prostredia podporujeme ambiciózne klimatické ciele. Zároveň si však uvedomujeme, že každá krajina má odlišnú štartovaciu pozíciu. Preto podporujeme opatrenia, ktoré sú spravodlivé a férové aj k energeticky citlivejším krajinám," poznamenal štátny tajomník envirorezortu Juraj Smatana, ktorý sa na stretnutí za Slovensko zúčastnil.

Ministerstvo životného prostredia tvrdí, že pre Slovensko je dôležitou správou zvýšenie Modernizačného fondu o 2,5 percenta a rozšírenie jeho prioritných investícií o obnoviteľné zdroje pre výrobu tepla.

So zmenou klímy súvisí aj hrozba straty biodiverzity. MŽP preto považuje za dôležité prepojenie novej Stratégie EÚ pre adaptáciu na zmenu klímy a Spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ. Ide najmä o včelu medonosnú, ktorá je najvýznamnejším opeľovačom a potrebuje krajinu s dostatkom pestrej potravy.

„Pre nás je absolútne kľúčová úzka spolupráca s agrorezortom pri zabezpečení udržateľného poľnohospodárstva a zdravého životného prostredia," povedal Smatana.