Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Envirorezort poskytne dva roky na zabezpečenie ovčích a kozích stád

Ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Chovateľov oviec a kôz prístup ministerstva teší.

Bratislava 14. decembra (TASR) - Chovatelia oviec a kôz budú mať dvojročné prechodné obdobie v súvislosti s novou povinnosťou zabezpečiť stádo prostredníctvom psov a ohradníkov. TASR o tom informoval odbor komunikácie Ministerstva životného prostredia SR.

Ministerstvo zároveň zaistí chovateľom hospodárskych zvierat zníženie byrokracie pri uplatňovaní náhrady škôd, spôsobených chráneným živočíchom. Tiež sa zaviazalo presadzovať efektívne financovanie nákladov na preventívne opatrenia pre chovateľov vrátane financovania prípravy opatrení, ako aj zvýšenú plošnú podporu pastvy v podhorských oblastiach.

Rezort podporuje extenzívnu pastvu, ktorá napomáha zachovaniu biologickej rozmanitosti a udržiavaniu kultúrnej krajiny

„Verím, že dohodnuté opatrenia prispejú k spoločenskej akceptácii celoročnej ochrany vlka, ktorý je rovnocenným prvkom k podpore výrazne ohrozenej biodiverzity, ako aj k vyváženému vzťahu medzi chovateľmi oviec a kôz k ochrane prírody,“ doplnil štátny tajomník Ministerstva životného prostredia SR Michal Kiča.

Chovateľov oviec a kôz prístup ministerstva teší. "Potvrdil dôležitú úlohu chovu oviec a kôz pre krajinotvorbu,“ reagoval Igor Nemčok, predseda Zväzu chovateľov oviec a kôz na Slovensku.