Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

BUĎTE OBOZRETNÍ: Nebezpečenstvo stretu so šelmami v lesoch narastá

Ilustračná snímka. Foto: TASR - František Iván

V jarných mesiacoch sa zvyšuje aj riziko zrážky áut s lesnou zverou.

Bratislava 4. marca (TASR) - S blížiacou sa jarou hrozí nebezpečenstvo stretu návštevníkov lesov so šelmami, najmä s medveďom. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR preto pravidelne vydáva zoznam obcí, kde je najväčšie riziko. TASR o tom informoval komunikačný odbor ministerstva.

MŽP pre územia chystá program, v ktorom podporia vzdelávanie a informovanosť o šelmách. Tiež však podporuje aj ochranu občanov v osídlených miestach, kde sa zabezpečuje odstrel medveďov, ktorí stratili plachosť a presúvajú sa aj k ľudským obydliam. "Len za minulý rok bolo takto odstránených sedem synantropných medveďov, čo je viac než dohromady za tri predchádzajúce roky," priblížilo MŽP.

Zásahový tím a MŽP budú pokračovať v odstraňovaní jedincov a chrániť ľudí aj v prirodzenom prostredí zvierat. Zároveň upozorňujú občanov a vodičov, aby sa správali zodpovedne. V jarných mesiacoch sa zvyšuje aj riziko zrážky áut s lesnou zverou.

Zásahový tím upozorňuje verejnosť, že v marci sa zobúdza príroda zo zimného spánku, medvedice sa zdržujú v blízkosti brlohov a postupne vyvádzajú svoje mláďatá. Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR apeluje na ľudí, aby rešpektovali platné uzávery turistických trás v národných parkoch a v prírode sa pohybovali iba po vyznačených chodníkoch. "Je dôležité, aby návštevníci lesa ostali ostražití najmä v menej prehľadnom teréne," uviedla ŠOP SR.