Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

MŽP: Trestné konania v rámci výzvy „Veľké vody“ zatiaľ nie sú ukončené

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Celkovo v rámci "Veľkých vôd" podporili 26 obcí, z toho sedem projektov bolo kompletne financovaných. Deväť obcí má svoje projekty v procese financovania.

Bratislava 16. júla (TASR) - Environmentálny fond (EF) podal v rámci výzvy "Veľké vody" na podporu výstavby kanalizácií či vodovodov jeden podnet orgánom činným v trestnom konaní. Ide o podozrenie, že pri poskytovaní dotácie mohlo dôjsť k trestnému činu. Rovnako Envirofond eviduje dve trestné konania iniciované obcami. Trestné konania zatiaľ nie sú ukončené. Pre TASR to uviedol tlačový odbor Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.

Celkovo v rámci "Veľkých vôd" podporili 26 obcí, z toho sedem projektov bolo kompletne financovaných. Deväť obcí má svoje projekty v procese financovania. "Peňažné prostriedky sa priebežne uvoľňujú podľa predkladaných faktúr," dodalo MŽP. Pokračuje, že dve obce odstúpili od zmluvy s Envirofondom. Tie vrátili dotácie vo výške viac ako 3,9 milióna eur. "Finančné prostriedky sa vrátili do systému a vďaka tomu sa podporili projekty zo zásobníka kvalitných projektov," tvrdí rezort.

Jeden projekt je ukončený zo strany EF odstúpením pre "závažné porušenie zmluvných podmienok zmluvy o poskytnutí podpory formou dotácie".

Osem projektov z výzvy je podľa MŽP v procese finančnej kontroly. Z toho siedmim obciam bol zaslaný návrh správy z finančnej kontroly a čaká sa na vyjadrenie obcí. "V jednom prípade EF čaká na výstup z kontroly verejného obstarávania od Úradu pre verejné obstarávanie," poukázalo.

V procese poskytovania dotácií odhalil audit ministerstva životného prostredia pochybenia. Dotácie boli podľa EF pridelené obciam, ktoré ich dostať nemali. Environmentálny fond podľa ministerstva vyriešil výzvu tak, aby nebol porušený žiadny zo zákonov, obce neboli kriticky zasiahnuté a podporené diela sa mohli dobudovať.