Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

MŽP: Turistický semafor ukazujúci návštevnosť v prírode už nefunguje

Ilustračná snímka. Foto: TASR – Milan Kapusta

Účelom turistického semaforu bolo podľa MŽP pomôcť turistom získať informácie o husto navštevovaných lokalitách národných parkov a chránených krajinných oblastiach.

Bratislava 31. júla (TASR) - Turistický semafor, ktorý ukazoval návštevnosť v turistických lokalitách, už nefunguje. Dôvody, pre ktoré bol zriadený, pominuli. Naďalej ho však podľa potreby budú môcť využívať riaditelia národných parkov. Pre TASR to uviedlo tlačové oddelenie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.

Webová aplikácia bola vyvíjaná v interných kapacitách MŽP v spolupráci so Štátnou ochranou prírody SR a Slovenskou agentúrou životného prostredia. "Turistický semafor tiež pracoval s dátami mobilného operátora, ktorému sa za spracovanie dát vyplatila suma 8159 eur," skonštatoval envirorezort.

Účelom turistického semaforu bolo podľa MŽP pomôcť turistom získať informácie o husto navštevovaných lokalitách národných parkov a chránených krajinných oblastiach. Rezort pripomína, že slovenská príroda a národné parky boli vystavené veľkému náporu turistov počas prvých vĺn pandémie.

Vo webovej aplikácii Turistický semafor bolo zahrnutých približne 230 lokalít. Mapa zahŕňala tri farby. Zelená signalizovala, že na území je minimálny počet návštevníkov. Oranžovou farbou bol znázornený väčší počet turistov v lokalite. Veľký počet ľudí ukazovala červená farba, semafor tak odporúčal navštíviť inú oblasť.