Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

V Bratislave je registrovaných 82 environmentálnych záťaží

Na archívnej snímke vstup do areálu Istrochemu. Foto: TASR - Ivan Majerský

Vysoký počet záťaží súvisí s množstvom priemyselných a iných hospodárskych aktivít za posledných 150 rokov.

Bratislava 5. augusta (TASR) – V Bratislave je registrovaných 82 environmentálnych záťaží. Z hľadiska rizikovosti je 25 záťaží vysoko a 20 stredne prioritných. Štátny tajomník envirorezortu Juraj Smatana rokoval s námestníčkou primátora hlavného mesta Tatianou Kratochvílovou o spôsobe riešenia envirozáťaží v Bratislave. TASR o tom informoval Slavomír Held z odboru komunikácie Ministerstva životného prostredia SR.

Vysoký počet záťaží súvisí podľa envirorezortu s množstvom priemyselných a iných hospodárskych aktivít za posledných 150 rokov. Held uviedol, že napríklad na odstránenie environmentálnej záťaže v areáli Istrochemu je podľa odhadov potrebných 350 miliónov eur. Ministerstvo však má na odstraňovanie takýchto škôd na území celého Slovenska vyčlenených 180 miliónov eur.

Kratochvílová považuje za dôležité sprístupňovať informácie o envirozáťažiach verejnosti a vysvetľovať ich vplyv na zdravie ľudí. „Mesto je pripravené na ďalšiu spoluprácu s ministerstvom. Riešenie problémov envirozáťaží vnímame ako kľúčové aj z pohľadu ochrany zdrojov pitnej vody, a to nielen pre Bratislavčanov," povedala viceprimátorka.