Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

LESNÉ PLODY NENAZBIERATE VŠADE: Vo viacerých prípadoch platí zákaz

Krík s čučoriedkami, foto z archívu. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Na lesné plody je odkázané veľké množstvo živočíchov, vrátane hlucháňa hôrneho či medveďa, pripomína envirorezort.

Bratislava 5. augusta (TASR) - V národných parkoch a ďalších chránených územiach, kde platí tretí a vyšší stupeň ochrany, je zber lesných plodov dlhodobo zakázaný. Zákaz sa nevzťahuje na miesta, ktoré sú návštevným poriadkom vyhradené na zber a pre vlastnú spotrebu. Vyhradené miesta sú napríklad v národných parkoch Slovenský raj, Slovenský kras, Veľká Fatra, ale tiež v prírodnej rezervácii Vydrica. Upozornilo na to Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR.

Najobľúbenejšími sú jahody, maliny, čučoriedky, brusnice a huby. Problémom je zber veľkého množstva a nelegálny obchod s nimi. Jeden zberač dokáže podľa envirorezortu nazbierať 50 litrov lesných plodov denne. Zberači tiež za sebou zanechávajú množstvo odpadkov. Na lesné plody je odkázané veľké množstvo živočíchov, vrátane hlucháňa hôrneho či medveďa. "Nadmerným zberom lesných plodov živočíchy prichádzajú o prirodzenú potravu, častým dôsledkom je aj neželaná kolízia," poukázalo MŽP.

Na dodržiavanie pravidiel dohliadajú predovšetkým zamestnanci správ národných parkov a stráž prírody. "Ak má niekto podozrenie, že dochádza k porušovaniu pravidiel, MŽP odporúča obrátiť sa na príslušnú správu národného parku, chránenej krajinnej oblasti, políciu alebo Zelenú linku na čísle 0800 144 440," uviedlo ministerstvo.

Zároveň zdôraznilo, že zákony platia pre každého rovnako. Príkladom je porušenie zákazu zberu lesných plodov a nedovolený vjazd autom na územie Národného parku Poloniny jeho zamestnancom. Správa národného parku po preverení a vyšetrení udalostí ukončila so strážcom prírody pracovný pomer, priblížil rezort.