Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Envirorezort pripravuje opatrenia na predchádzanie sucha

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Niektoré opatrenia na predchádzanie sucha sú podľa ministerstva súčasťou viacerých strategických dokumentov.

Bratislava 2. augusta (TASR) - Sucho je prejavom klimatickej krízy. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR preto pracuje na adaptácii na zmene klímy. V rámci nej pripravuje zmeny a opatrenia na predchádzanie vzniku sucha a vyrovnaní sa s nerovnomerným rozložením vody v krajine. Pre TASR to uviedlo tlačové oddelenie envirorezortu.

Klimatická zmena sa podľa MŽP prejavuje buď extrémom v podobe nedostatku zrážok, alebo, naopak, výdatnými zrážkami. Vtedy napadne také množstvo vody, ktoré nie je pôda schopná absorbovať, v dôsledku čoho vznikajú povodne. "Stredná Európa nesie všetky podstatné znaky prebiehajúcej zmeny klímy. V období rokov 2001 až 2020 sa preukázateľne vyskytujú častejšie suché periódy, ktoré boli spôsobené nadmerným odparovaním vody," skonštatovalo.

Veľmi dlhé vlny horúčav, keď má viac ako desať dní za sebou minimálnu teplotu 30 stupňov Celzia, sa na Slovensku začali pravidelnejšie vyskytovať od roku 1992. "V roku 2022 máme za sebou už dve vlny s extrémne vysokými teplotami," poukázal rezort. Prvú vlnu zaznamenal Slovenský hydrometeorologický ústav na konci júna a druhú vlnu v polovici júla.

Niektoré opatrenia na predchádzanie sucha sú podľa MŽP súčasťou viacerých strategických dokumentov. Ide o zadržiavanie vody, spomaľovanie odtoku vody, efektívnejšie využívanie vodných zdrojov, hospodárenie s dažďovou vodou, revitalizáciu riečnych útvarov či mokradí. "Komplexné riešenia si však budú vyžadovať aj komplexné zmeny legislatívy a značné finančné investície," tvrdí.

Rezort priblížil, že momentálne sú v rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia zazmluvnené projekty na vodozádržné opatrenia za 16,3 milióna eur. Tieto opatrenia budú podporované aj v rámci programu Obnov dom financovaného z plánu obnovy. Ten počíta aj s renaturáciou vodných tokov a mokradí, pre ktoré je vyčlenených 62,4 milióna eur. Vodozádržné opatrenia budú podporované z eurofondov v rámci Programu Slovensko v programovom období rokov 2021 až 2027.

Ministerstvo zároveň uviedlo, že spolu s Environmentálnym fondom pripravilo viacero zmien, ktoré zrýchlia budovanie vodovodov, kanalizácií a čistiarní odpadových vôd. "Dotácie pôjdu predovšetkým na dokončenie už začatých stavieb, aby sa zabezpečila funkčnosť celej vodárenskej siete vrátane čistenia odpadových vôd," tvrdí. Envirofond má podľa MŽP v krátkom čase zverejniť výzvu pre samosprávy.