Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Envirorezort víta iniciatívu aktivistov a odsudzuje nezákonne stavby

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Iniciatíva Milujem zelené Tatry sa na prezidentku obrátila ešte v novembri. Hlava štátu potvrdila, že sa po skončení lockdownu a po zmiernení protipandemických opatrení stretne s aktivistami

Vysoké Tatry 8. decembra (TASR) - Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR zásadne odsudzuje stavby, ktoré boli v minulosti vo Vysokých Tatrách často vybudované aj bez rešpektovania platnej legislatívy. Reaguje tak na otvorený list iniciatívy Milujem zelené Tatry, zaslaný prezidentke SR Zuzane Čaputovej, v ktorom aktivisti kritizujú "stavebný boom" v regióne Tatranského národného parku (TANAP).

"Rezort víta a podporuje občianske iniciatívy, ktoré sa aktívne zaujímajú o zachovanie slovenskej prírody. MŽP v tomto smere vníma aj záujem občianskej iniciatívy, ktorá sa v dôsledku nedostatočnej ochrany národných parkov, predovšetkým s obavami o budúcnosť TANAP, obrátila na prezidentku," uvádza sa v stanovisku, ktoré rezort zaslal TASR. Z pohľadu MŽP je kľúčové, aby mala ochrana prírody v národných parkoch dominantné slovo pred ostatnými činnosťami, predovšetkým hospodárskymi.

Stavebný rozvoj a investičné projekty, na ktoré poukazujú aj aktivisti z Milujem zelené Tatry, sú vo Vysokých Tatrách podľa envirorezortu príkladom nerešpektovania prírodných hodnôt ukrytých v najstaršom národnom parku Slovenska. "Starostlivosť o životné prostredie bola na pokraji záujmu predchádzajúcich vládnucich garnitúr. Avšak aj vďaka silnejúcemu hlasu občianskych združení naberajú témy ochrany prírody na dôležitosti," skonštatovalo MŽP. Momentálne presadzuje reformu ochrany prírody, ktorá má okrem iného priniesť sociálno-ekonomické pozdvihnutie života na vidieku.

Rezort v tomto smere podporuje poslaneckú novelu zákona o ochrane prírody, ktorá zabezpečí postupný prechod správy pozemkov vo vlastníctve štátu v národných parkoch na správy národných parkov, v súlade s postupom ich zonácie. "Novela pomôže nastaviť pravidlá nielen pri spravovaní a hospodárení v národných parkoch, ale rovnako tak v oblasti stavebného rozvoja a pri budovaní investičných zámerov v budúcnosti," upozorňuje ďalej ministerstvo. Zároveň však dodáva, že žiadna legislatíva nedokáže zo dňa na deň vyriešiť desaťročia neriešené problémy v ochrane prírody.

Iniciatíva Milujem zelené Tatry sa na prezidentku obrátila ešte v novembri. Hlava štátu potvrdila, že sa po skončení lockdownu a po zmiernení protipandemických opatrení stretne s aktivistami priamo vo Vysokých Tatrách. Iniciatívu svojimi podpismi podporili desiatky osobností, okrem iných aj režisér Pavol Barabáš, aktivista Michal Sabo a niekoľko prednostov okresných úradov.