Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Envirorezort nesúhlasí s kritikou ochranárskeho snemu

Na archívnej snímke minister životného prostredia SR Ján Budaj. Foto: TASR - Jakub Kotian

Slovenský ochranársky snem vo svojom stanovisku v stredu vyjadril znepokojenie z nedostatočného pokroku vo sfére ochrany prírody a z neplnenia programového vyhlásenia vlády v tejto oblasti.

Bratislava 15. apríla (TASR) - Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR odmieta kritiku Slovenského ochranárskeho snemu (S-O-S), ktorý vo svojom stanovisku vyjadril znepokojenie z nedostatočného pokroku vo sfére ochrany prírody. Podľa odboru komunikácie MŽP envirorezort za viac ako rok pôsobenia nového vedenia urobil viacero krokov smerujúcich k ochrane prírody.

"MŽP od nástupu nového vedenia vyhlásilo 14 nových chránených areálov, tri prírodné rezervácie a schválené boli aj dva programy starostlivosti o chránené vtáčie územia,"
spresnil pre TASR odbor komunikácie. MŽP tiež pripravilo novelu zákona o ochrane prírody, ktorou chce zabrániť devastácii chránených území, nastaviť jasné pravidlá v národných parkoch, ako aj umožniť návrat tradičného farmárčenia a podporiť mäkký turizmus. "Dokumenty čakajú na dohodu s ministerstvom pôdohospodárstva," dodal odbor komunikácie.

Pripomenul, že MŽP iniciovalo aj kroky, aby vlk dostal takú ochranu, akú majú ostatné chránené živočíchy a jeho usmrtenie bolo trestným činom. "MŽP sa tiež sústreďuje na odstránenie príčiny ľahkého prístupu medveďov k odpadkom v blízkosti obcí. Pre nezabezpečené odpady totiž rokmi niektoré medvede stratili plachosť. Také sú pod drobnohľadom zásahového tímu Štátnej ochrany prírody," skonštatoval odbor komunikácie.

Nové vedenie MŽP počas uplynulého volebného roka spolupracovalo aj s iniciatívami za ochranu Morského oka, kde sa dosiahlo vyhlásenie bezzásahovej zóny, tiež s iniciatívami za rezerváciu Pralesy Slovenska, ktorá je pred vyhlásením. "Nemáme ambíciu vymenovať všetky občianske iniciatívy, ktoré ministerstvo pod vedením Jána Budaja (OĽANO) podporilo, podstatný je výsledok, občania sa čoraz s väčšou dôverou obracajú na MŽP," poukázal odbor komunikácie.

Situácia v oblasti ochrany prírody na Slovensku viac-menej stagnuje a spory medzi ochranármi a lesníkmi gradujú. Slovenský ochranársky snem (S-O-S) vo svojom stanovisku v stredu (14. 4.) vyjadril znepokojenie z nedostatočného pokroku vo sfére ochrany prírody a z neplnenia programového vyhlásenia vlády v tejto oblasti. Vládu preto S-O-S vyzýva na stanovenie konkrétnych opatrení vo vzťahu k ochrane prírody.