Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Envirorezort zanalyzuje kapacity spaľovní

Na archívnej snímke minister životného prostredia SR Ján Budaj (OĽaNO). Foto: TASR - Jakub Kotian

Na Slovensku je prevádzkovaných deväť spaľovní odpadov.

Bratislava 1. júna (TASR) - Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR bude analyzovať kapacity spaľovní na odpady, ktoré sa nedajú recyklovať a zároveň ich nie je možné zneškodňovať na skládke. Pre TASR to uviedlo tlačové oddelenie envirorezortu.

MŽP pripravilo Plán odpadového hospodárstva (POH) na roky 2021 až 2025. V najbližších dňoch plán zašle na medzirezortné pripomienkové konanie. Jedným z cieľov dokumentu je znížiť množstvo komunálneho odpadu, ktorý končí na skládkach, a to na 10 percent do roku 2035.

Na odklon skládkovania chce rezort využiť aj spaľovne. POH v tejto súvislosti spomína najmä cementárne. Tam by sa podľa MŽP mohol energeticky zhodnotiť odpad, ktorý už nie je recyklovateľný. Plán počíta aj s vypracovaním analýzy zariadení na spracovanie nebezpečných odpadov, vrátane zdravotníckych odpadov a odpadov z veterinárnej starostlivosti, spolu s potrebnými kapacitami zariadení. "Analýza by mala byť východiskom pre plán umiestnenia zariadení na spracovanie nebezpečných odpadov," konštatuje MŽP.

Na Slovensku je prevádzkovaných deväť spaľovní odpadov. Spolu poskytujú kapacitu na energetické zhodnocovanie 315.300 ton odpadu. Na komunálny odpad slúžia dlhodobo dve spaľovne, ktoré sú prevádzkované ako zariadenia na energetické zhodnocovanie odpadov, približuje MŽP. Dopĺňa, že na spaľovanie nebezpečného odpadu je v prevádzke šesť spaľovní. Jedna z nich zneškodňuje vlastné odpady - kaly.

Spoluspaľovanie odpadov vykonáva päť spoločností v šiestich prevádzkach v cementárňach v Rohožníku, Turni nad Bodvou, Ladcoch, Hornom Srní, Slavci a papierni v Ružomberku. Envirorezort disponuje analýzou Žilinskej univerzity, z ktorej vyplýva, že kapacity týchto zariadení prevyšujú potrebu na slovenskom trhu.