Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Envirorezort zhodnotí vplyvy vybudovania terminálu pre LNG na Dunaji

Aktivisti z Greenpeace Slovensko držia transparent počas protestnej cyklojazdy spojenej s kajakovým protestom, ktorými verejne vyjadrili nesúhlas s plánovanou výstavbou plynového LNG terminálu v bratislavskom verejnom prístave 14. júla 2021. Foto: TASR - Martin Baumann

Proti výstavbe LNG terminálu protestovali desiatky aktivistov z Greenpeace Slovensko i ďalších organizácií.

Bratislava 21. júla (TASR) - Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR zhodnotí všetky predkladané vplyvy vybudovania terminálu pre LNG (skvapalnený zemný plyn) na Dunaji na životné prostredie. Deklaruje, že k jeho postaveniu sa vyjadrí s dôrazom na ochranu životného prostredia a zdravia ľudí. Pre TASR to uviedlo tlačové oddelenie envirorezortu.

LNG terminál sa má postaviť na Dunaji v Bratislave. Ministerstvo projekt výstavby LNG terminálu nepovoľuje. K zámeru sa vyjadruje v rámci procesu posudzovania vplyvov na životné prostredie, tzv. EIA, keďže projekt podlieha povinnému hodnoteniu.

"Proces EIA je na úplnom začiatku a MŽP v najbližších dňoch určí rozsah hodnotenia, ktorý bude zverejnený a rozoslaný účastníkom konania. Týmto krokom MŽP navrhovateľovi, teda investorovi určí špecifické požiadavky, ktorými sa pri vypracovaní správy o hodnotení musí riadiť," priblížilo tlačové oddelenie. Dodáva, že správa je kľúčovým dokumentom, ktorý môže byť pripomienkovaný verejnosťou a občianskymi združeniami.

Zo strany envirorezortu bude proces EIA ukončený vydaním záverečného stanoviska. To nie je v súčasnosti možné prejudikovať, podotklo tlačové oddelenie.

Minulý týždeň proti výstavbe LNG terminálu protestovali desiatky aktivistov z Greenpeace Slovensko i ďalších organizácií. Odmietajú výstavbu terminálu, ako aj akejkoľvek ďalšej fosílnej infraštruktúry. Navrhovaný terminál podľa nich podkopáva klimatické ciele. MŽP plne rešpektuje právo aktivistov vyjadriť názor formou protestov na Dunaji.

Aktivisti z Greenpeace Slovensko a ďalších organizácií jazdia počas protestnej cyklojazdy spojenej s kajakovým protestom, ktorými verejne vyjadrili nesúhlas s plánovanou výstavbou plynového LNG terminálu v bratislavskom verejnom prístave 14. júla 2021.
Foto: TASR - Martin Baumann


Spoločnosť Verejné prístavy, ktorá má terminál postaviť, tvrdí, že LNG výrazne znižuje produkciu oxidu uhličitého a neprodukuje takmer žiadne pevné častice. Zavedenie LNG zvýši kvalitu ovzdušia, konštatuje.

Slovenský plynárenský a naftový zväz odmieta tvrdenia, že zemný plyn a skvapalnený zemný plyn sú palivá porovnateľné z hľadiska ich environmentálnych vplyvov s palivami ako nafta a uhlie. "Zemný plyn je síce fosílne palivo, ale jeho objektívnou výhodou je mimoriadne nízka produkcia znečisťujúcich látok vytváraných pri jeho spaľovaní a o polovicu nižšie emisie skleníkových plynov v porovnaní s tuhými palivami," uviedol.