Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

I. Korčok na videokonferencii rady EÚ potvrdil podporu Ukrajine

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok . Foto: TASR - Jaroslav Novák

Je tiež dôležité, aby Kyjev pokračoval v realizácií nevyhnutných reforiem, uviedol šéf slovenskej diplomacie.

Bratislava 22. apríla (TASR) - Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS) na stredajšej videokonferencii Rady Európskej únie (EÚ) pre zahraničné vzťahy potvrdil podporu Slovenska pre Ukrajinu. So zástupcami ďalších krajín rokovali aj o možnostiach ďalšieho rozvoja politiky Východného partnerstva a boji proti pandémii. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR.

„Zhodnotili sme vývoj v najbližšom susedstve EÚ na východ od našich hraníc, a to aj s vzhľadom na vývoj pandémie COVID-19 a jej dôsledky, hovorili sme aj o možnostiach ďalšej pomoci a opatreniach EÚ pre krajiny Východného partnerstva,“ načrtol Korčok.

Osobitná časť diskusie bola venovaná Ukrajine. „Zdôraznil som, že Slovensko podporuje územnú celistvosť Ukrajiny v jej medzinárodne uznaných hraniciach. Je tiež dôležité, aby Kyjev pokračoval v realizácií nevyhnutných reforiem,“ uviedol šéf slovenskej diplomacie s tým, že rozvoj a stabilita Ukrajiny sú dôležité pre ďalší rozvoj stredoeurópskeho regiónu.

Ministri hovorili aj o situácii na Donbase. „Aj tu stojí za zmienku obava, že pandémia môže situáciu obyvateľov tohto ťažko skúšaného regiónu ešte viac zhoršiť,“ povedal Korčok. Doplnil, že nedávna výmena väzňov je pozitívnym humanitárnym signálom, no ďalšie očakávania zo samitu normandského formátu sa zatiaľ nenaplnili.

Členské štáty ocenili balík pomoci Európskej komisie na boj s pandémiou a zmierňovanie jej následkov pre región Východného partnerstva.

Pri Východnom partnerstve máme podľa Korčoka vo Vyšehradskej štvorke spoločný názor. Podporujeme ambicióznu a dynamickú politiku Východného partnerstva, ktorá zdôrazňuje väčšiu diferenciáciu.

V rámci širšieho diania bola diskusia venovaná i vývoju v Líbyi, aktivitám Turecka vo východnom Stredomorí, situácii v Afganistane a Jemene.