Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Miroslav Lajčák víta dohodu o výmene osôb medzi Ruskom a Ukrajinou

Ilustračné foto. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Lajčák zároveň poznamenal, že na vyriešenie konfliktu a ukončenie utrpenia treba vynaložiť všetko úsilie.

Bratislava 7. septembra (TASR) - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák a zároveň úradujúci predseda Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe Miroslav Lajčák privítal dnešnú dohodu o výmene zadržaných osôb medzi Ruskom a Ukrajinou.

"Veľmi ma teší dnešná výmena zadržiavaných osôb medzi Ruskou federáciou a Ukrajinou. Je to pozitívny vývoj, ktorý zásadným spôsobom zlepší život desiatok ľudí, ich rodín a priateľov,“ skonštatoval v tejto súvislosti šéf slovenskej diplomacie. Výmena má podľa neho potenciál na vybudovanie dôvery medzi oboma krajinami.

Lajčák zároveň poznamenal, že na vyriešenie konfliktu a ukončenie utrpenia treba vynaložiť všetko úsilie. "OBSE a slovenské predsedníctvo tejto organizácie sú pripravené pomôcť akýmkoľvek možným spôsobom,“ doplnil. Je tiež presvedčený, že tento pozitívny krok nebude mať negatívny vplyv na prebiehajúce vyšetrovanie zostrelenia letu MH17 malajzijských aerolínií z roku 2014.

Rusko a Ukrajina uskutočnili v sobotu historickú výmenu 70 osôb, ktoré obe krajiny zadržiavali. Na kyjevskom letisku Boryspiľ pristálo lietadlo s 35 prepustenými Ukrajincami. Medzi nimi je i 24 ukrajinských námorníkov zadržaných vlani v novembri po incidente v Kerčskom prielive, ako aj režisér Oleh Sencov, ktorý v ruskom väzení strávil päť rokov.

Na moskovskom Vnukove privítali 35 Rusov, ktorých zadržiavali na Ukrajine. Medzi nimi je aj redaktor agentúry RIA Novosti-Ukrajina Kirill Vyšinskij, prepustený koncom augusta z ukrajinskej väzby.

"Urobili sme prvý krok. Bolo to veľmi zložité. Neskôr dospejeme k výmene našich (vojnových) zajatcov," povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. V konečnom dôsledku by celý proces mohol viesť k ukončeniu bojov na východe Ukrajiny, kde armáda od roku 2014 bojuje proti separatistom podporovaným Ruskom. Konflikt si doposiaľ vyžiadal viac ako 13 000 obetí na životoch.