Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Rezort zahraničných vecí informoval Britániu o COVID-19 na Slovensku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa MZVaEZ SR bude britská strana zoznam bezpečných krajín prehodnocovať v najbližších dňoch.

Bratislava 21. júla (TASR) – Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR odovzdalo Veľvyslanectvu Spojeného kráľovstva a Severného Írska v Bratislave diplomatickú nótu s podrobnými epidemiologickými údajmi o aktuálnej situácii na Slovensku v súvislosti s pandémiou COVID-19. TASR o tom informoval riaditeľ tlačového odboru MZVaEZ SR Juraj Tomaga.

Pripomenul, že Slovensko tak naplnilo dohodu z minulého týždňa, keď šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok (nominant SaS) britskú ministerku pre Európu Wendy Morton požiadal, aby britskí epidemiológovia vychádzali z aktuálnych dát a zrušili povinnosť karantény pre cestujúcich zo SR. "Rezort diplomacie očakáva objektívne vyhodnotenie a zohľadnenie pandemickej situácie na Slovensku," uviedol Tomaga.

Podľa MZVaEZ SR bude britská strana zoznam bezpečných krajín prehodnocovať v najbližších dňoch. "Považujeme za neopodstatnené, keď je Slovensko bezpečným cestovateľským cieľom pre britských občanov, cestujúci zo Slovenska však musia ísť vo Veľkej Británii do karantény," doplnil Tomaga. Dodal, že rezort slovenskej diplomacie zároveň oceňuje rozsiahlu epidemiologickú správu obsahujúcu fakty, ktoré hovoria v prospech zaradenia Slovenska na zoznam bezpečných krajín.