Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Rezort zahraničia rešpektuje závery OPCW o otrave v Amesbury

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Po marcovej otrave sa 19 krajín Európskej únie rozhodlo vypovedať ruských diplomatov.

Bratislava 5. septembra (TASR) - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR plne uznáva a rešpektuje výsledky vyšetrovania Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW). Tie ukázali, že látka z júnovej otravy dvoch osôb v anglickom meste Amesbury sa zhoduje s tou, ktorou otrávili bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliju. Svoj ďalší postup v tejto veci chce slovenská diplomacia koordinovať so Spojeným kráľovstvom a ďalšími spojencami.

Ministerstvo tiež víta, že sa Spojené kráľovstvo rozhodlo správu OPCW sprístupniť. Považuje to za potvrdenie snahy tejto krajiny o transparentný postup pri vyšetrovaní prípadov. "Taktiež opätovne potvrdzujeme pokračujúcu plnú solidaritu s Veľkou Britániou, ako i dôraznú podporu medzinárodným snahám o dôsledné vyšetrenie incidentov v Salisbury a Amesbury a vyvodenie zodpovednosti," doplnil rezort.

Británia chemikáliu použitú pri otravách už predtým identifikovala ako novičok - smrtiacu bojovú látku vyrábanú v Sovietskom zväze v ére studenej vojny. OPCW však vo svojej najnovšej správe novičok priamo nespomenula. Ruská misia pri OPCW na správu reagovala slovami, že organizácia sa dala zatiahnuť do "nečistých politických hier Británie".

Britská premiérka Theresa Mayová tiež v stredu v parlamente vyhlásila, že dvaja hlavní podozriví v prípade Skripaľa a jeho dcéry sú agenti ruskej vojenskej rozviedky GRU.

Po marcovej otrave sa 19 krajín Európskej únie rozhodlo vypovedať ruských diplomatov. Slovensko k takémuto kroku nepristúpilo, povolalo však slovenského veľvyslanca v Moskve Petra Priputena na konzultácie. Priputen sa v druhej polovici apríla vrátil späť do Moskvy. Podľa šéfa tlačového oddelenia MZVaEZ Igora Skočeka to bolo v čase, keď svojich veľvyslancov do Ruska vrátila EÚ a ďalších jej sedem členských krajín.