Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Asociačná dohoda EÚ s Ukrajinou platí, rezort diplomacie to víta

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Asociačná dohoda podľa ministerstva potvrdzuje správnosť nastúpenej cesty transformačného úsilia a reforiem, ktoré sa vyplácajú a prinášajú hmatateľný výsledok.

Bratislava 1. septembra (TASR) - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR víta dnešné nadobudnutie účinnosti asociačnej dohody medzi Európskou úniou a Ukrajinou, vrátane prehĺbenej a komplexnej dohody o zóne voľného obchodu (DCFTA).

"Táto dohoda garantuje novú kvalitu vzájomných vzťahov medzi členskými štátmi EÚ na jednej strane a Kyjevom na strane druhej, a súčasne posilňuje úzku spoluprácu v politickej a hospodárskej oblasti," uviedol tlačový odbor rezortu diplomacie.

Asociačná dohoda podľa ministerstva potvrdzuje správnosť nastúpenej cesty transformačného úsilia a reforiem, ktoré sa vyplácajú a prinášajú hmatateľný výsledok. Avizovalo, že Slovensko bude naďalej intenzívne podporovať Ukrajinu na reformnej ceste približovania sa k EÚ.

Európska únia prijala asociačnú dohodu s Ukrajinou 11. júla, do platnosti vstúpila dnes. Polemika ohľadom dohody prispela k vypuknutiu politickej krízy na Ukrajine v roku 2014, keď viedla k zvrhnutiu vtedajšieho prezidenta Viktora Janukovyča, ktorý ju chcel odložiť na neurčito v prospech užších vzťahov s Ruskom.

Jej ratifikácia bola opäť pozdržaná vlani, keď ju holandskí voliči odmietli v referende. Holandský parlament ju prijal až po tom, ako dostal uistenie, že nebude znamenať spustenie prístupového procesu Ukrajiny s EÚ.

Niektoré aspekty asociačnej dohody už boli prechodne aplikované, avšak umožňuje širšiu spoluprácu EÚ a Kyjeva v oblastiach ako zahraničná a bezpečnostná politika, spravodlivosť či verejné financovanie.