Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

REZORT ZAHRANIČIA: Slovensko podporuje reformné procesy Uzbekistanu

Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí Lukáš Parízek, archívna snímka. Foto: TASR - Dušan Hein

Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Lukáš Parízek v utorok (22. 10.) rokoval s námestníkom ministra zahraničných vecí Uzbekistanu Dilšotom Achatovom.

Bratislava 23. októbra (TASR) – Slovensko podporuje reformné procesy v Uzbekistane. Pri príležitosti 20. výročia vzájomných politických konzultácií to potvrdil štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Lukáš Parízek, ktorý v utorok (22. 10.) rokoval s námestníkom ministra zahraničných vecí Uzbekistanu Dilšotom Achatovom.

"Slovensko pozorne sleduje a podporuje reformné procesy, ktoré Uzbekistan zaznamenáva od nástupu prezidenta Šavkata Mirzijojeva do funkcie v roku 2016. Máme záujem na stabilnom a bezpečnom regióne Strednej Ázie. Takéto prostredie vytvára možnosti pre posilňovanie obchodno-ekonomických vzťahov a zvyšovanie životnej úrovne obyvateľstva," uviedol Parízek.

Spolu s uzbeckým partnerom potvrdili otvorený charakter dvojstranných vzťahov a vyslovili sa aj za prehĺbenie vzájomnej spolupráce. Medzi ďalšie perspektívne sféry patria informačné technológie, zdravotníctvo, školstvo a cestovný ruch. Uzbecký námestník tiež podľa rezortu diplomacie prejavil eminentný záujem o skúsenosti zo spolupráce v rámci Vyšehradskej štvorky.