Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Rezort zahraničia varuje pred cestou do Bahrajnu, Kuvajtu či Kataru

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák počas 181. schôdze vlády SR v Bratislave 6. novembra 2019. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Odporúča tiež vyhýbať sa hromadným zhromaždeniam, nefotografovať ani nenatáčať vojenské a bezpečnostné objekty. Mali by tiež rešpektovať miestne zvyklosti.

Bratislava 10. januára (TASR) - Slováci v Bahrajne, Kuvajte, Spojených arabských emirátoch a Katare by mali venovať zvýšenú pozornosť svojej bezpečnosti. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR o tom informuje na svojej webovej stránke. Rezort diplomacie to uvádza v súvislosti s eskaláciou udalostí v Iraku a rastúcim napätím v blízkovýchodnom regióne.

"Občanom SR odporúčame venovať zvýšenú pozornosť zásadám osobnej bezpečnosti a dôsledne dodržiavať pokyny miestnych bezpečnostných zložiek a úradov," radí ministerstvo.

Odporúča tiež vyhýbať sa hromadným zhromaždeniam, nefotografovať ani nenatáčať vojenské a bezpečnostné objekty. Mali by tiež rešpektovať miestne zvyklosti.

MZVaEZ tiež Slovákom radí, aby sa pred cestou zaregistrovali na webovej stránke. "V prípade, ak sa občania SR ocitnú v núdzi alebo krízovej situácii, odporúčame kontaktovať pohotovostnú linku Veľvyslanectva SR v Kuvajte alebo diplomatickú službu MZVaEZ v Bratislave," priblížil rezort.

Slovákom rezort odporúča v Spojenom kráľovstve zaregistrovať sa na pobyt


Slováci žijúci v Spojenom kráľovstve by sa mali zaregistrovať na pobyt v EU Settlement Scheme. Registrácia im garantuje právo na zotrvanie v Spojenom kráľovstve aj po brexite. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR.

Rezort diplomacie hovorí, že registrácia garantuje Slovákom zostať na území Spojeného kráľovstva či už prostredníctvom trvalého, alebo dočasného pobytu. "Povinnosť registrácie neznamená obmedzenie práva občanov na prípadný návrat na Slovensko a rovnako občianstvo SR zostáva u registrovaných občanov zachované," pripomína MZVaEZ.

Ministerstvo zahraničných vecí im tiež odporúča, aby navštívili oficiálnu stránku MZVaEZ, kde nájdu komplexné informácie týkajúce sa brexitu a jeho vplyvu na občanov a podnikateľov.

Registráciu ministerstvo pripomína na základe najaktuálnejšieho politického vývoja. "Je vysoko pravdepodobné, že k vystúpeniu Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska z Európskej únie príde k 31. januáru 2020," uviedol rezort diplomacie.