Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Rezort diplomacie víta priority predsedníctva Nemecka v Rade EÚ

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

I. Korčok vyjadril presvedčenie, že nemecké predsedníctvo bude skúseným mediátorom, ale zároveň aj efektívnym hnacím motorom pri dosahovaní dôležitých rozhodnutí v kľúčových agendách.

Bratislava 1. júla (TASR) - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR víta priority začínajúceho sa polročného predsedníctva Nemecka v Rade Európskej únie. Za hlavnú prioritu v ekonomickej oblasti považuje šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok (nominant SaS) dosiahnutie skorej dohody o viacročnom finančnom rámci EÚ na roky 2021 – 2027 a o dočasnom nástroji na obnovu EÚ. TASR o tom informoval tlačový odbor MZVaEZ SR.

Nemecké predsedníctvo začína podľa tlačového odboru v dobe, kedy Európska únia (EÚ) stojí pred výzvou v podobe potreby vysporiadania sa s dôsledkami krízy spôsobenej pandémiou ochorenia COVID-19 a hospodárskej obnovy Únie. Korčok vyjadril presvedčenie, že „nemecké predsedníctvo bude skúseným mediátorom, ale zároveň aj efektívnym hnacím motorom pri dosahovaní dôležitých rozhodnutí v kľúčových agendách.“

Z pohľadu Slovenska chce rezort diplomacie rovnovážnu dohodu zabezpečujúcu dostatok prostriedkov na opätovné naštartovanie ekonomického rastu EÚ, zvýšenie odolnosti voči krízam v budúcnosti, ale aj na ekonomické približovanie sa menej rozvinutých krajín k tým viac rozvinutým.

Tlačový odbor MZVaEZ SR ďalej uviedol, že zaradenie tém ochrany klímy a podpory digitalizácie medzi priority nemeckého predsedníctva je dôležité, keďže sa majú stať silným nástrojom zvyšovania konkurencieschopnosti, transformácie európskej hospodárskej základne a modernizácie EÚ. Rezort diplomacie tiež podporuje ambície nadchádzajúceho predsedníctva pri rokovaniach o usporiadaní budúcich vzťahov so Spojeným kráľovstvom Veľkej Británie a Severného Írska a zámer posilniť postavenie EÚ vo svete.

Korčok zároveň uvítal zámer nemeckého predsedníctva organizovať konferenciu o budúcnosti Európy. Zdôraznil, že „z nášho pohľadu je vhodnou príležitosťou hľadať odpovede na otázky ako môže EÚ fungovať efektívnejšie a demokratickejšie. Potrebná je otvorená a kritická diskusia s občanmi, ktorá posilní dôveru verejnosti v európsky projekt.“