Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Rezort diplomacie: Musíme sa zamerať na kybernetické incidenty

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Silnejúce hybridné hrozby podľa MZVaEZ SR potvrdili správnosť prijatia Koncepcie boja proti hybridným hrozbám vládou SR v roku 2018.

Bratislava 22. februára (TASR) – V nasledujúcom období bude podľa Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR nevyhnutné zamerať sa na rýchlejšiu reakciu na jednotlivé kybernetické incidenty. Vyplýva to z jeho hodnotenia priorít zahraničnej a európskej politiky.

"Slovensko bude pokračovať v nastavenej úrovni aktivít v rámci Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) a pokračovať v prehlbovaní spolupráce s vybranými štátmi," uviedol rezort diplomacie. SR sa tiež bude naďalej snažiť udržať jednotný postoj Európskej únie (EÚ) v otázkach kybernetickej bezpečnosti na medzinárodnej úrovni a posilňovať spôsobilosti reakcie EÚ na kybernetické hrozby.

Silnejúce hybridné hrozby podľa MZVaEZ SR potvrdili správnosť prijatia Koncepcie boja proti hybridným hrozbám vládou SR v roku 2018. "Implementácia koncepcie zlepšuje schopnosť SR identifikovať hybridné hrozby, zlepšuje situačný prehľad a posilňuje odolnosť štátu," vysvetlilo MZVaEZ SR. Dodalo, že vláda SR v minulom roku odsúhlasila účasť Slovenska na aktivitách Európskeho centra výnimočnosti pre čelenie hybridným hrozbám v Helsinkách ako spoločnej koncepčno-analytickej platformy EÚ a NATO v tejto oblasti. Slovensko taktiež začalo implementovať Akčný plán EÚ proti dezinformáciám.

Rezort diplomacie tiež zhodnotil minulý rok, kedy sa Slovensko aktívne podieľalo na iniciatívach v rámci EÚ, OSN aj OBSE zameraných na posilňovanie uplatňovania noriem a nástrojov medzinárodného práva v kybernetickom priestore.

"Naše aktivity v rámci EÚ sa zameriavali predovšetkým na aplikáciu takzvanej Cyber Diplomacy Toolbox. Slovensko sa podieľalo aj na celoeurópskom hodnotení rizík vyplývajúcich z budovania 5G sietí. Ako kľúčové riziká boli identifikované hlavne vplyv národnej legislatívy v krajine výrobcov 5G technológií na dôveryhodnosť a bezpečnosť zariadení, prepojenie výrobcov na vlády nedemokratických štátov, ako aj pôsobenie hackerských a teroristických zoskupení,“ uviedlo MZVaEZ SR.

Na vnútroštátnej úrovni bude podľa MZVaEZ SR potrebné pokročiť v riešení tejto problematiky zefektívnením koordinácie, komunikácie a jednoznačným vymedzením kompetencií jednotlivých rezortov.