Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

MZVEZ berie na vedomie postup USA v prípade sankcií na občana SR

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Mkrtyčeva (56) zaradilo vo štvrtok na sankčný zoznam americké ministerstvo financií za pokus o sprostredkovanie predaja zbraní zo Severnej Kórey do Ruska.

Bratislava 31. marca (TASR) - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR eviduje informáciu o tom, že Spojené štáty uvalili sankcie na občana SR Ašota Mkrtyčeva za pokus o sprostredkovanie predaja zbraní zo Severnej Kórey do Ruska. Postup USA v tejto veci berie na vedomie. TASR o tom informoval v piatok ráno komunikačný odbor tohto rezortu s tým, že sa záležitosťou zaoberá v súčinnosti s relevantnými zložkami.

Mkrtyčeva (56) zaradilo vo štvrtok na sankčný zoznam americké ministerstvo financií za pokus o sprostredkovanie predaja zbraní zo Severnej Kórey do Ruska.

Koncom roku 2022 a začiatkom roku 2023 Mkrtyčev podľa USA spolupracoval s predstaviteľmi KĽDR a získal viac ako dve desiatky druhov zbraní a munície. Tie mal dodať Rusku výmenou za "komerčné lietadlá, suroviny a ďalší tovar".

Podľa informácií Washingtonu sa Rusko naďalej aktívne snaží získať zbrane od Severnej Kórey na vedenie vojny na Ukrajine, povedal hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby. Dodal, že Moskva ponúka Pchjongjangu za zbrane a muníciu potraviny.

Kirby neuviedol, či sa už nejaký obchod medzi Severnou Kóreou a Ruskom neuskutočnil.

Zaradením na americký sankčný zoznam bol Mkrtyčev odstrihnutý od finančného systému Spojených štátov, spresnil Kirby. "Teraz, keď boli jeho aktivity odhalené, bude čeliť veľkým výzvam pri pokuse o prístup k medzinárodnému finančnému systému," dodal. Upozornil tiež, že zaradenie na americký sankčný zoznam ohrozuje každého, kto Mkrtyčevovi pomáha.