Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Rezort zahraničia: Hlavnou prioritou SR v tomto roku je pomoc Ukrajine

Robotník stojí v okne zničenej obytnej budovy, ktorú robotníci opravujú po ruskom ostreľovaní v štvrti Saltivka v Charkove 16. februára 2023. Foto: TASR/AP

Aktuálne dianie podľa ministerstva potvrdzuje, že členstvo SR v EÚ a NATO má nezastupiteľnú úlohu pri presadzovaní a ochrane zahraničnopolitických a bezpečnostných záujmov krajiny.

Bratislava 1. marca (TASR) - Hlavnou zahraničnopolitickou prioritou Slovenska v tomto roku je pomoc Ukrajine. Chce tiež udržať a posilniť európsku a transatlantickú jednotu v nadchádzajúcom období. Vyplýva to z návrhu zahraničnej a európskej politiky SR v roku 2023, ktorý vláda v stredu vzala na vedomie.

"SR bude v roku 2023 pokračovať v zahraničnej politike, hodnotovo ukotvenej v ochrane demokracie, slobody, ľudských práv, v presadzovaní princípov právneho štátu, medzinárodnej solidarity a v dodržiavaní medzinárodného práva. Záujmom SR je, aby bola medzinárodným spoločenstvom a partnermi vnímaná ako spoľahlivý štát s jasnou a čitateľnou zahraničnou a európskou politikou opierajúcou sa o tieto hodnoty," uvádza Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR v materiáli.

Aktuálne dianie podľa neho potvrdzuje, že členstvo SR v EÚ a NATO má nezastupiteľnú úlohu pri presadzovaní a ochrane zahraničnopolitických a bezpečnostných záujmov krajiny. "Udržanie európskej a transatlantickej jednoty je imperatívom pre nadchádzajúce obdobie. Jednota a solidarita v rámci EÚ a NATO boli účinnými nástrojmi v konfrontácii s ruskou agresiou a SR bude aktívne pracovať na ich udržaní a posilnení," skonštatovalo ministerstvo.

Záujmom SR v tomto roku bude upevňovať hlavný účel NATO, ktorým je zabezpečenie kolektívnej obrany, v aktuálnom kontexte osobitne na východnom krídle. Dlhodobou výzvou pre EÚ a NATO bude otázka rekonštruovania európskej bezpečnostnej architektúry. "Vrátane posilnenia kolektívnej aj individuálnej odolnosti členských štátov v širokej škále zraniteľností a závislostí európskej bezpečnosti a ekonomiky, ako aj súvisiacich strategických otázok zahŕňajúcich bezpečnostné záruky pre našich partnerov a nastavenie budúcich vzťahov s Ruskom," doplnil rezort.

Pripomenul, že tento rok si Slovensko okrem 30. výročia samostatnosti pripomína aj 30. výročie nadviazania diplomatických vzťahov s väčšinou krajín. "Je to príležitosť na bilancovanie, prehodnotenie a revitalizáciu našich zahraničnopolitických vzťahov a priorít a šanca vniesť do týchto vzťahov novú dynamiku," podotklo MZVEZ.