Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Korčok hovoril so šéfom rakúskeho parlamentu aj o tragédii na Morave

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. Foto: TASR - Martin Baumann

Počas rokovania sa dotkli aj témy migračnej politiky. Slovensko a Rakúsko v nej zastávajú rovnaké pozície

Bratislava 25. júna (TASR) - Šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok (nominant SaS) hovoril na piatkovom rokovaní s predsedom Národnej rady Rakúska Wolfgangom Sobotkom, ktorý pricestoval na pracovnú návštevu Slovenska, aj o tragédii na južnej Morave. TASR o tom informovali z komunikačného odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

„Aj toto hrozné nešťastie, ktoré si, žiaľ, vyžiadalo ľudské obete a obrovské materiálne škody, potvrdilo, aké je dôležité, že si vedia najbližší susedia rýchlo a efektívne pomáhať,“ vyhlásil Korčok a ocenil rýchlu asistenciu slovenských a rakúskych záchranárskych zložiek v Česku. „Slavkovský formát tým potvrdil svoju opodstatnenosť v regionálnej spolupráci," doplnil.

Obaja partneri rovnako ocenili pretrvávajúcu vysokú intenzitu vzájomných kontaktov a návštev politických predstaviteľov.

„Pandémia, ktorá je už rok a pol súčasťou nášho života, potvrdzuje, že bez dobrých dvojstranných vzťahov by bol život našich občanov oveľa komplikovanejší," zdôraznil Korčok. V rámci diskusie o budúcnosti Európy sa zhodli na tom, že „základným predpokladom úspechu projektu je aktívne zapojenie občanov členských krajín EÚ do diskusií a posilnenie vlastníctva nad európskymi témami".

Počas rokovania sa dotkli aj témy migračnej politiky. Slovensko a Rakúsko v nej zastávajú rovnaké pozície. Hlásajú potrebu adresovania prvotných príčin migrácie, pomoci štátom prvého kontaktu alebo posilnenia hraníc EÚ, informoval rezort zahraničia.