Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

I. Korčok otvoril prvý ročník Letnej školy diplomacie Štefana Osuského

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok Foto: TASR - Pavol Zachar

Zúčastňuje sa jej 20 ľudí do 30 rokov, ktorí uspeli vo výberovom procese v mimoriadnej konkurencii.

Bratislava 28. júna (TASR) - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS) otvoril v pondelok prvý ročník Letnej školy diplomacie Štefana Osuského. Cieľom projektu je podnietenie záujmu mladej generácie o dianie v zahraničnej politike a zároveň nadviazanie na hodnoty, tradície a životné príbehy popredných osobností slovenskej diplomacie. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

Dvadsať mladých ľudí z celého Slovenska bude mať v priebehu týždňa možnosť absolvovať prednášky, workshopy a rôzne praktické cvičenia s poprednými lektormi a osobnosťami diplomacie, ako aj verejného a politického života. "Dnes zakladáme v rezorte diplomacie novú tradíciu letnej diplomatickej školy, ktorá sa bude konať každý rok. Záleží mi na mladej generácii a chcem aj týmto projektom povzbudiť a motivovať mladých ľudí, aby zvážili pri hľadaní svojho profesionálneho uplatnenia prácu pre Slovensko," uviedol Korčok. Inšpiráciou k tomuto nápadu bola osobná skúsenosť Korčoka z absolvovania podobnej letnej diplomatickej školy v roku 1992 v rakúskom Bregenzi. "Bola to pre mňa dôležitá skúsenosť a zároveň silná motivácia pracovať pre našu vlasť,“ poznamenal šéf slovenskej diplomacie.

Projekt rezortu diplomacie nesie meno veľvyslanca Štefana Osuského (1889-1973), ktorý sa ako politik a diplomat významným spôsobom zaslúžil o vznik Československa a svojimi myšlienkami medzinárodnej spolupráce inšpiroval aj Roberta Schumana pri položení základov budúcej Európskej únie. "Životný príbeh Štefana Osuského je veľmi inšpirujúci. Ako diplomat a štátnik sa významným spôsobom zaslúžil o vznik Československa. Bol človekom nohami pevne na zemi, dobre čítal domácu aj medzinárodnú politiku, no zároveň bol aj vizionárom pri úvahách o zjednotenej Európe. Považujem za dôležité, aby sme na MZVEZ čerpali z našej bohatej histórie a nadviazali na hodnoty, tradície a svedectvo veľkých osobností," uviedol Korčok.

Letná škola diplomacie Štefana Osuského potrvá od pondelka do 3. júla. Zúčastňuje sa jej 20 ľudí do 30 rokov, ktorí uspeli vo výberovom procese v mimoriadnej konkurencii. Záujem o absolvovanie letnej školy preukázalo viac ako 200 uchádzačov.