Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Rezort diplomacie minie nevyčerpané peniaze na nájom budov v zahraničí

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Financie boli pôvodne rozpočtované napríklad na rekonštrukciu niektorých nehnuteľností a zastupiteľských úradov v zahraničí či na nákup služobných motorových vozidiel pre zastupiteľské úrady.

Bratislava 16. novembra (TASR) - Rezort diplomacie presunie vyše 3,1 milióna eur, pôvodne vyčlenených na investičné projekty, na úhradu nájmu objektov a budov v zahraničí a na zvýšené výdavky za prevádzku slovenských zastupiteľských úradov. Zmenu účelu použitia kapitálových výdavkov v stredu odobrila vláda.

"Vláda súhlasí so zmenou účelu použitia kapitálových výdavkov z rozpočtového roku 2020 v celkovej výške 3.110.484 eur určených na investičné akcie v správe Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR v zahraničí," uvádza sa v uznesení.

Tri milióny eur sa majú presunúť na úhradu nájomného za prenájom budov a objektov v zahraničí na nasledujúce zmluvné obdobie a 110.484 eur na pokrytie zvýšených výdavkov na bežnú prevádzku zastupiteľských úradov SR v zahraničí. Rezort navrhol zmenu na základe analýzy potrieb kapitálových výdavkov v rezorte.

Financie boli pôvodne rozpočtované napríklad na rekonštrukciu niektorých nehnuteľností a zastupiteľských úradov v zahraničí či na nákup služobných motorových vozidiel pre zastupiteľské úrady. Nedočerpanie pridelených kapitálových výdavkov podľa ministerstva zapríčinili časovo náročné a zložité administratívne postupy pri schvaľovaní realizácie stavieb, zdĺhavé či neúspešné verejné obstarávania. Čerpanie financií tiež podľa rezortu ovplyvnila pandémia ochorenia COVID-19 a jej dôsledky, nedostupnosť materiálov a nepredpokladané extrémne kolísanie cien stavebných materiálov.