Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Slovensko

Minister Korčok poďakoval ženám v diplomacii za ich úsilie a obetavosť

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Medzinárodný deň žien je od roku 1977 medzinárodne uznávaným sviatkom pripomínaný ako deň solidarity a podpory úsilia žien za rovnoprávnosť, spravodlivosť, mier a rozvoj.

Bratislava 8. marca (TASR) – Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS) pri príležitosti pondelkového Medzinárodného dňa žien (MDŽ) prejavil úctu všetkým ženám v spoločnosti a osobitne vyzdvihol ženy v diplomacii, ktoré pôsobia na ministerstve zahraničných vecí, zastupiteľských úradoch v zahraničí, v medzinárodných inštitúciách, zahraničných misiách alebo rozvojových projektoch vo svete. Poďakoval im za ich úsilie a obetavosť pri plnení náročných úloh v prospech záujmov a hodnôt Slovenska, ako aj šírenia dobrého mena krajiny.

Korčok v pondelok odovzdá ocenenia rezortu diplomacie piatim výnimočným ženám za ich významný prínos k budovaniu zahraničnej služby SR, pôsobenie v medzinárodných inštitúciách a rozvojových projektoch, ako aj za šírenie dobrého mena Slovenska v zahraničí. "Laureátkam sa poďakujem za skvelú reprezentáciu našej krajiny a ich osobný vklad do spoločného úsilia medzinárodného spoločenstva na zabezpečenie mieru, bezpečnosti, stability a udržateľného rozvoja vo svete," vyhlásil vo videu na sociálnej sieti minister.

Štátna tajomníčka ministerstva zahraničných vecí Ingrid Brocková uviedla, že diplomacia je oblasťou, v ktorej majú muži stále väčšie zastúpenie než ženy. "Teší ma však, že aj v diplomacii sa situácia postupne mení. Som presvedčená, že vyrovnanejšie zastúpenie žien a mužov nielen v zahraničnej službe je prínosom pre spoločnosť," poznamenala. Verí, že príbehy mnohých úspešných žien v slovenskej diplomacii či v medzinárodnej politike motivujú mladé ženy, ktoré o takejto kariére uvažujú.

Rezort slovenskej diplomacie pri príležitosti MDŽ pripravil do piatka (12. 3.) sériu podujatí venovaným ženám v medzinárodnej politike pod názvom Týždeň žien v diplomacii. Podujatia sa zamerajú na ocenenie práce a zviditeľnenie zastúpenia žien v slovenskej diplomacii, v medzinárodných organizáciách, ako aj v rámci rozvojových a humanitárnych projektoch vo svete.

Medzinárodný deň žien je od roku 1977 medzinárodne uznávaným sviatkom pripomínaný ako deň solidarity a podpory úsilia žien za rovnoprávnosť, spravodlivosť, mier a rozvoj. Bol ustanovený Organizáciou Spojených národov pri príležitosti výročia štrajku newyorských krajčírok pre zlé pracovné podmienky a protestov za volebné právo žien v roku 1908.