Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

MZVEZ neeviduje Slovákov medzi obeťami zemetrasenia v Turecku a Sýrii

Záchranári sa v pondelok 6. februára 2023 pokúšajú dostať k uväzneným obyvateľom zrútenej budovy v Kahte v provincii Adiyaman na juhovýchode Turecka. Foto: TASR/AP

V Turecku a Sýrii hlásia viac než 560 obetí a približne 3000 zranených. Záchranári prehľadávajú trosky budov a počet obetí sa môže ešte zvýšiť.

Bratislava 6. februára (TASR) - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR nemá informácie, že by medzi zranenými či obeťami zemetrasenia v Turecku a Sýrii boli aj Slováci. Situáciu však naďalej monitoruje. TASR o tom informovali z komunikačného odboru rezortu diplomacie.

"Z informácií, ktoré má Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR momentálne k dispozícii, nevyplýva, že by medzi zranenými či obeťami mali byť aj občania SR," priblížilo ministerstvo, ktoré je v kontakte s miestnymi úradmi.

Zemetrasenie s magnitúdou 7,8 zasiahlo v noci na pondelok oblasť na juhovýchode Turecka blízko hraníc so Sýriou. Epicentrum sa nachádzalo severne od tureckého mesta Gaziantep. Otrasy bolo cítiť od tureckej metropoly Ankara cez Cyprus až po pásmo Gazy a egyptskú Káhiru.

V Turecku a Sýrii hlásia viac než 560 obetí a približne 3000 zranených. Záchranári prehľadávajú trosky budov a počet obetí sa môže ešte zvýšiť. Svoju pomoc už Turecku ponúklo viacero krajín, Európska únia aktivovala svoj mechanizmus civilnej ochrany.