Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Rezort zahraničných vecí odporúča necestovať do Kene v júli a auguste

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V prípade návštevy Kene ministerstvo odporúča vyhnúť sa cestám v nočných hodinách, necestovať miestnou hromadnou dopravou a neoznačenými autami taxi služby.

Bratislava 7. júna (TASR) - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR odporúča Slovákom, aby v letných mesiacoch zvážili nevyhnutnosť cestovania do Kene. Dôvodom sú nadchádzajúce voľby, v súvislosti s ktorými môže byť ovplyvnená sloboda pohybu v rámci krajiny. Rezort o tom informuje na webe.

"V minulosti sa v Keni počas volieb vyskytli prípady násilia, ktoré obmedzovali slobodu pohybu a najmä možnosť plánovať pohyb v rámci krajiny v týždňoch okolo dátumu volieb. Prosíme občanov, aby mali na pamäti možné bezpečnostné riziká vyplývajúce z daného kontextu pri plánovaní pobytov v Keni v mesiacoch júl a august," informuje ministerstvo.

V súvislosti s bezpečnostnou situáciou a možným rizikom teroristických útokov zároveň rezort odporúča zvážiť nevyhnutnosť cestovania do určitých oblastí aj v čase mimo všeobecných volieb. "Zvýšené riziko teroristických útokov je možné hlavne v nairobskej štvrti Eastleigh, v pobrežnej oblasti, najmä na ostrove a v meste Mombasa a v jeho bezprostrednom okolí, ako aj na severovýchode krajiny, najmä v blízkosti kensko-somálskych hraníc," priblížil rezort. Ozbrojené a bombové útoky by podľa neho mohli byť zamerané najmä na miesta s vyššou koncentráciou osôb.

V prípade návštevy Kene ministerstvo odporúča vyhnúť sa cestám v nočných hodinách, necestovať miestnou hromadnou dopravou a neoznačenými autami taxi služby, sledovať okolie počas jazdy, nezastavovať vozidlo v neosvetlených zónach, necestovať stopom a nezastavovať stopárom. "Neodporúča sa prechádzať sa po uliciach po zotmení, navštíviť a fotiť v slumoch. Odporúčame vyhýbať sa miestam so zvýšenou koncentráciou osôb, veľkým zhromaždeniam ľudí najmä protestného charakteru, ktoré môžu prerásť do násilností," doplnilo MZVEZ.